Дървени градински мебели – основни характеристики

Дървени градински мебели – основни характеристики

Външен вид, близък до природата, качество и практичност: дървените градински мебели притежават всичко това. Изработката им бива от различни видове дървесина, определяща и тяхната устойчивост на атмосферни влияния и живот. Повече за техните ползи и основни характеристики ще разберем в следващите редове.

Предимства на дървените градински мебели 

Най-очевидното предимство на дървените мебели е техния уникален външен вид, перфектно допълващ атмосферата на открито. С правилната грижа за дървесината мебелите от дърво са изключително здрави, като леки дефекти могат да бъдат премахнати лесно, а в случай на непредвидени обстоятелства дори е възможна подмяна на техни части. Освен това естественото стареене и похабяване прави материала още по-автентичен и красив. Техен плюс е лесната поддръжка единствено с шлайфане и лак. А в случай, че искаме по-голяма промяна, можем да боядисаме целите мебели с боя в избран цвят!

  • Естествен материал
  • Устойчив
  • Възобновяем

Каква дървесина да изберем?

Различните видове дървесина притежават различни характеристики, които трябва да имаме предвид при поддръжката им. Например иглолистната дървесина е по-склонна от широколистната да бъде атакувана от, така наречените, гъбички със сини петна и по този начин да повърхността им да стане сиво-черна. Поради това иглолистната дървесина изисква повече поддръжка и трябва да бъде предварително обработена със специални препарати за дърво.

Тропическите и субтропическите твърди дървесини са най-популярни, заради техните ползи. Градинските мебели от акация, еквалипт и тиково дърво са добре защитени от влагата и биват по-малко атакувани от вредители, заради влажния климат, в който са израснали.

 

Градински мебели от тиково дърво

Субтропическият тик е чудесен избор, тъй като дървесината не се нуждае от допълнителни грижи. Това се дължи на високото съдържание на масло и смола, което не позволява влагата да проникне в дървото.

Почистването е изключително лесно – необходими са само топла вода и сапун. Въпреки това, подобно на останалите видове дървесина, градинските мебели от тиково дърво също могат да придобият сив цвят с времето. Това може да се избегне с третиране с тиково масло, което ще защити повърхността.

Градински мебели от евкалипт

Тъй като евкалиптовите дървета растат бързо, дървесината им е по-бюджетна от останалите. Това прави градинските мебели от еквалипт добра алтернатива на тиковото дърво, която също ще предостави високо качество.

Макар че градинските мебели от евкалипт не могат да се конкурират с тиковото дърво и акацята по устойчивост на атмосферни влияния, те могат да бъдат предпазени от тях като при лоши условия се прибират на закрито.

Градински мебели от акация

Поради своята твърдост и здравина, акацията принадлежи към групата на устойчивата дървесина заедно с тиковото дърво.

Акацията е защитена срещу гъбички и вредители, което я прави предпочитана за градински мебели. Освен това красивият му външен вид е друг плюс, който няма как да не забележим.

Почистване и поддръжка на дървени градински мебели

За почистването на дървени градински мебели е най-добре да използваме четка или метличка. Препарати за дърво или просто сапун ще помогнат да по-ефикасното отстраняване на замърсявания, като обработените дървени мебели могат да бъдат измити и директно с градинския маркуч. Въпреки това почистването с препарати трябва да бъде прилагано само в крайни случаи, тъй като е възможно да доведе до надуване на дървото.

Грижата за дървените мебели е от изключителна важност. При поява на сиви петна или мухъл по повърхността можем да използваме шкурка 180. Важното е обработването да бъде по посока на дървото. За поддръжката с препарат е необходимо да се уверим предварително, че повърхността е суха и без прах. Тогава можем да използваме масло, лак или друг защитен препарат, който ще предпази дървото. Трябва да знаем и че тропическата дървесина притежават естествена защита, благодарение на маслата им, което предполага и по-малко допълнителни грижи.

Още вдъхновение 

   

Назад
© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik