Градински мебели устойчиви на атмосферните влияния: какво трябва да знаем

Градински мебели устойчиви на атмосферните влияния: какво трябва да знаем

Всички градински мебели са специално създадени за използване на открито, но различните материали имат и своите различни характеристики. Някои мебели са изработени от алуминии или ратан, което ги прави устойчиви на всички метеорологични условия, но например мебелите от дърво или с меки възглавници се поддържат по-специфично. Затова най-важно е да сме добре запознати с характеристиките на мебелите, за да се грижим за тях правилно и да направим живота им по-дълъг.

Как атмосферните влияния се отразява на градинските мебели?

Надписа „Устойчив на атмосферни влияния“ значи, че мебелите могат да бъдат оставени на открито през целия топъл сезон без нужда от предпазни мерки. През студения сезон обаче всички градински мебели трябва да бъдат защитени от обилните дъждове и сняг. Това значи, че прибирането им на закрито или просто покриването им с брезент е задължително.

Съвет: Износване при атмосферни влияния

Слънчева светлина, топлина или летен дъжд: градинските мебели са проектирани да издържат на тези влияния без проблем. Въпреки това полагането на повече грижа за мебелите със сигурност ще окаже благоприятно влияние на тяхното дългосрочно състояние и живот. Внимателното предпазване на мебелите за открито ще отложи във времето неприятното избледняване или износване, макар че появяването на петна, ръжда или отслабване на пластмасата е нормално явление в по-дългосрочно използване.

Сравнение на материали за градински мебели

Дървени градински мебели: внимателна поддръжка

Степента, до която дървените градински мебели са устойчиви на атмосферни влияния, зависи преди всичко от вида на дървото, от което са изработени. Твърдите дървесини като евкалипт или тиково дърво са идеални за топи и влажни условия, нормални за техния произход. Дървесината от иглолистните дървета обаче трябва да бъде поддържана с повърхностна обработка.

Съвета, който важи за всички видове дървесина, е редовно омасляване, за да се предпази от изсъхване, избелване и напукване. Може да бъде използван специален препарат с мека кърпа, за да се поддържа повърхността на дървото. И все пак, материалът е естествен, което и предполага неговата промяна във времето.

  • В зависимост от вида дървесина устойчивостта на атмосферни влияния варира
  • Редно третиране с масло
  • Покриване и хиберниране

Метални градински мебели: нечувствителни

Атмосферните влияния не могат да навредят на мебелите от метал. Неръждаемата стомана и алуминият са слабо податливи на корозия. Желязото и стоманата, от друга страна, се нуждаят от специално покритие, за да се считат за устойчиви на атмосферни влияния. Внимание обаче трябва да бъде обърнато на винтовете, заварките и съединенията, които могат да съберат вода при дъждове, което може да доведе до ръжда. Покриването на тези мебели с покривало или брезент ще удължи живота им, предпазвайки ги от водата. В случай че не сме успели да покрием мебелите, тяхното подсушаване също ще ги предпази. А ако мебелите имат лека ръжда, тя може да бъде отстранена с кърпа или четка.

  • Здрави и предимно без ръжда
  • Избягване на преовлажняване
  • Почистване на ръждата възможно най-скоро

Пластмасови градински мебели: чувствителни към температура

Градинските мебели, изработени от пластмаса, имат предимството да са устойчиви на атмосферните влияния и относителни издръжливи благодарение на синтетичните материали. Друг техен плюс е лесната им грижа, тъй като не може да бъде образувана ръжда или изкривяване на материала. Въпреки това резките температурни разлики могат да повлияят неблагоприятно на материала като го направят по-чуплив. Затова през зимата тези мебели трябва да бъдат предпазвани с покривало от брезент или прибиране на закрито. Брезентът също така ще предпази мебелите от избледняване.

  • Малка поддръжка
  • Предпазване от UV лъчите и високите температури
  • Покриване с брезент или на закрито

Текстилни елементи – защитата е задължителна

В днешно време все повече от меките текстилни материи предлагат защита срещу атмосферните влияния, но това не значи че не трябва да се грижим за тях. От една страна, трябва да се предпази техния цвят от избледняване, а от друга страна, да се предпазят от мухъл, който може да се появи след намокряне. Силният вятър също може да повреди материята, затова предпазването на текстилните елементи е задължително за тяхното запазване. Премахването на люлки, хамаци и други преди дъжд е препоръчително, а възглавниците могат да бъдат съхранявани в кутии.

  • Предпазване от влага и слънце
  • Съхраняване на закрито или в кутия
  • Внимание с вятъра

Как да изберете правилния материал? Преценете от какво качество се нуждаете. То зависи пряко от мястото, на което ще поставите градинските мебели. Ако те са на открито, без предпазване от слънце или дъжд – изберете по-качествен материал, а ако те ще бъдат на балкон или веранда с надвес, можете да си позволите по-чувствителни материи, които ще бъдат предпазени. Важно е също да преценим как ще съхраняваме мебелите през зимата – имаме ли възможност за прибиране на закрито или ще използваме единствено покривала. Също така трябва да имаме предвид разходите по поддръжка на по-чувствителните материали като различни препарати и други. Ако внимателно помислим за тези три точки, ще изберем правилния материал за нас и ще се насладим на времето навън.

Назад
© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik