Подходящи цветя за балкона: съвети и идеи

Подходящи цветя за балкона: съвети и идеи

След зимното поставяне на пауза на следобедното кафе на балкона е време да възобновим свежестта на това прекрасно място. Един от най-добрите начини е добавянето на цветя, които да събудят пролетното ни настроение. За да получим максимално добър резултат е важно предварително да се взимат предвид размерите, изложението на балкона и възможностите за добавяне на различни елементи за декорация.

Подходящо време за засаждане на цветя на балкона

Най-важното е да се подберат правилните метеорологични условия. Температурите трябва задължително да бъдат положителни, когато говорим за по-чувствителни и екзотични растения. Засаждането им трябва да става при условия, които няма да позволят тяхното замръзване. 

По-издръжливите цветя като гипсофила, рози, лавандула, чемшир и хортензии могат да бъдат оставени да презимуват и на балкона. За тях обаче е важно корените и луковиците им да бъдат добре защитени от замръзване. Те трябва да бъдат плътно покрити с пръст, която изолира студа от материала на саксията.

Подходящи цветя според изложението на балкона

Някои растения за по-топлолюбиви от други, което би било проблем, ако балконът е по-сенчест. Затова цветята трябва да бъдат подбрани според изгледа – ако разполагаме с повече слънчеви часове от деня, можем да се доверим на някои по-екзотични растения. Докато ако балконът предлага повече сянка, можем да заложим на сортове, които не се радват на светлина. Ето и нашите препоръки за избор на цветя.

Цветя за балкони с южно изложение

При южно изложение подходящи са средиземноморски растения като лавандула, розмарин, мащерка, градински чай, олеандър и други цитрусови. Също така към декорацията на балкона могат да бъдат включени здравец, маргаритки, бугенвилия, далии, ехеверии, цинии, зюмбюли, както и различни зеленчуци. 

Съвет: Не бива да се пропуска, че колкото и тези растения да обичат светлината, те не бива да бъдат излагани на нея в продължителни периоди при високи температури. 

Цветя за балкони със северно изложение

Ако балконът е сенчест, растения като фуксии, заети лизи, клематиси, сини камбанки, азалии, рододендрони, както и папрати и хортензии ще се чувстват най-добре. Тези растения не виреят добре, изложени на пряка слънчева светлина, което ги прави идеални за северно изложение. 

Цветя за балкони с източно и западно изложение

Тези балкони разполагат с ограничено време на слънчеви лъчи, затова трябва да се спрем на цветя, които могат да виреят на слънце и сянка. Такива са лаври, върбинка, бегонии и петунии. Те ще се чувстват добре и няма да искат допълнителни грижи дори при сянка.

Съвет за правилно поддържане на растения

Тъмните цветове саксии се нагряват много повече на слънце, което ще доведе до нужда от по-често поливане на цветята. В такива случаи от помощ ще бъдат практични системи като диспенсъри с вода, които ще поливат цветята дори когато не сме вкъщи. 

 
  1. СИСТЕМА ЗА НАПОЯВАНЕ 24.8/24.8/3.2 СМ -
    СИСТЕМА ЗА НАПОЯВАНЕ 24.8/24.8/3.2 СМ
    вместо 6,49 лв. Специална цена 4,99 лв.
    Различни варианти
    Избери вариант

Към всички предложения

Малък балкон – съвети и идеи за спестяване на пространство

В случай, че разполагаме с тесен балкон, няма място за отчаяние. Винаги е възможно да се намери място както за комплект градински мебели, така и за цветя. Висящите саксии са един чудесен вариант за спестяване на пространство. За тях ще бъде необходимо единствено монтиране на кука на тавана. Също така сандъците за закачане на парапета и цветарниците с възможност за поставяне на няколко саксии са добър вариант при малки пространства. По този начин ще намерим място както за кът за следобедно кафе с приятна гледка, така и за озеленяване, което да донесе пролетно усещане. 

Съвет за засаждане

Дистанцията е задължителна. Трябва винаги да има място между растенията и градинските мебели. Важно е усещането за свободно пространство да бъде запазено и едновременно с това да бъде създадена цветна атмосфера. Придържайки се към тези съвети, балконът ще стане един истински пролетен оазис, който ще се превърне в любимото ни място у дома. 

 
  1. ГРАДИНСКИ СТОЛ -
    ГРАДИНСКИ СТОЛ
    63,90 лв.
    Различни варианти
    Избери вариант
  2. ГРАДИНСКА КРЪГЛА МАСИЧКА ЗА КАФЕ 50/53 СМ -
    ГРАДИНСКА КРЪГЛА МАСИЧКА ЗА КАФЕ 50/53 СМ
    84,90 лв.
    Различни варианти
    Избери вариант

Към всички предложения

Назад
© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik