Пране на завивки и възглавници

Пране на завивки и възглавници

Най-сладкият сън е този в мекотата на току-що изпрани завивки. Преживяването става още по-хубаво, ако завивките са и тъкмо извадени от сушилнята – топли и ухаещи на парфюм. Важно е обаче да знаем как точно да изперем и изсушим завивките и възглавниците, за да запазим качеството им и да ги предпазим от повреждане. Съветите, които ще дадем са много прости, но същевременно жизненоважни що се отнася до поддръжката на текстила.

1. Пране на завивки и възглавници

Грижата за възглавниците и завивките зависи най-много от техния материал и пълнеж. Синтетичните влакна са лесни за пране като не изискват особено внимание, докато естествените пълнежи са доста по-взискателни. Завивките от пух трябва да се перат внимателно, като добавянето на няколко топки за сушилня в барабана на пералнята ще помогне за по-доброто им движение и изпиране. Най-добре е да следваме указанията за пране върху етикетите, като тогава възможността за грешки ще бъде минимална. А ако указанията не позволяват пране в домашни условия на възглавници, е важно да ги оставяме често на въздух и да ги изтупваме.

Редовното пране на завивки и възглавници означава пускането им в пералнята поне веднъж-два пъти годишно. При силно замърсяване или ако страдаме от алергии е препоръчително изпиране и по-често при температура над 60 градуса. Завивките и възглавниците от кашмир, коприна и камилска вълна не са подходящи за хора, страдащи от алергии, тъй като могат да се перат само на 30 градуса. Също така е важно да внимаваме спалното бельо да няма дупки, за да не изпадне в пералнята пълнежът, тъй като това може да я повреди.

Преди обаче да изперем завивките и възглавниците е важно да обмислим дали те ще се поберат в пералната ни машина. За да изперем една възглавница ни е необходим 7-килограмов барабан. Добре е да перем всички части на спалното бельо отделно, за да избегнем препълване на пералнята.

 

2. Температура, перилен препарат и програма за пране

При каква температура да изперем завивките и възглавниците?

Правилната температура за пране можем да разберем от етикета на продукта. Ако страдаме от алергии трябва да изберем материи, които могат да бъдат изпрани на най-малко 60 градуса. Това се отнася за микрофибър, памук, полиестер и синтетични влакна. Кашмирът, камилската вълна, коприната и пухът, от друга страна, могат да се перат само на 30 градуса. Обикновено 40 градуса е максималната допустима температура, като в случай на съмнение винаги е по-добре да изберем по-ниската.

Важно е да отбележим, че понякога не се позволява пране в домашни условия на завивки и възглавници от пух, особено когато калъфът му не е капитониран, защото е възможно слепване на пълнежа и скупчването му на едно място. Ако съдържанието на пера в пълнежа от пух е по-високо, прането в пералня също не е препоръчително, тъй като може да увреди фините косъмчета или да ги счупи.

Какъв препарат да използваме при пране на завивки и възглавници?

Меките почистващи препарати са подходящи за всички тъкани. С белите цветове можем да използваме и избелител. Само за коприна и пух трябва да използваме специален препарат, който да не увреди материите, ако е разрешено пране в перална машина.

Коя програма за пране да използваме със завивки и възглавници?

Съвременните перални имат специални програми за пране на различни тъкани. С програмата за вълна и деликатно пране няма как да сбъркаме. Важно е да изберем и ниска скорост на центрофугиране (400 до 600 оборота в минута), за да запазим качеството на завивките и възглавниците. След това е важно да измием тъканите с чиста вода, за да премахнем остатъците от почистващия препарат. Ако нямаме сушилня, трябва да направим допълнителен цикъл на центрофугиране, за да се отцедят добре завивките и възглавниците.

 

3. Сушене на завивки и възглавници

Изсушаване на завивки и възглавници в сушилня

Сушилнята също трябва да бъде достатъчно голяма, за да побере завивките и възглавниците. Завивките и възглавниците от пух трябва да се сушат на 30 градуса, ако е позволено използването на сушилня. Важно е да знаем, че естествените материи са изключително устойчиви на влага, тъй като могат да поемат голямо количество от нея. Това прави сушенето им трудно и по-бавно, затова понякога е най-добре да се обърнем към център за химическо чистене.

Сушене на завивки и възглавници на въздух

Ако нямаме сушилня, е важно да оставим завивките и възглавниците достатъчно време на въздух. Трябва да се избягва и пряка слънчева светлина, за да не се обезцветят. Снабдяването с чист въздух е много важно. Многократното завъртане осигурява равномерно сушене. Накрая просто трябва да изтупаме прането и сме готови.

Още вдъхновение:

 

 

Назад
© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik