Пране на хавлиени кърпи: важни съвети

Пране на хавлиени кърпи: важни съвети

Колко често се перат хавлиени кърпи?

Като за начало е задължително предварителното им изпиране преди използване. Това е правило, което всички знаем, от хигиенична гледна точка. Но знаем ли, че всъщност първото пране на кърпите е от решаващо значение за запазването на тяхната мекота и качество за по-дълъг период? Първото пране фиксира памучната тъкан, което увелачава нейния живот.

След това прането е задължително само когато има необходимост. Тоест честотата на прането зависи от използването на кърпите. Обикновено кърпите, които използваме след баня, се перат веднъж седмично, а малките кърпи за лице се перат след три или четири използвания, тъй като в тях се улавят остатъци от грим или пяна за бръснене. Кърпите за ръце, които предоставяме на гости, се перат веднага след употреба.

Хавлиени кърпи:

  1. QUATRO ХАВЛИЕНА КЪРПА ЗА БАНЯ 70/140СМ -
    ESPOSA QUATRO ХАВЛИЕНА КЪРПА ЗА БАНЯ 70/140СМ
    26,90 лв.
    Различни варианти
    Избери вариант

 

Какъв препарат за пране да използваме за кърпи?

Видът перилен препарат се определя основно от цвета на кърпите – отново факт, известен на всички ни. Тъмните и цветни кърпи се перат с препарат за цветен текстил, а белите – с такъв за бял. Могат да бъдат използвани и избелващи препарати, които ще направят бялото още по-блестящо. А за страдащите от алергии се препоръчват специални хипоалергични препарати, които няма да предизвикат нежелани реакции.

Ако обаче не искаме да използваме препаратите от магазините, пълни с химикали, можем да си направим сами със супена лъжица оцет, чиято киселина ще премахне посивяването и петната. Няколко капки етерично масло, като лавандулово, към оцета ще добавят приятен аромат на прането, който често дори най-добрите производители не могат да предоставят. Но дори да не добавяме ароматна съставка, можем да бъдем спокойни, че мирисът на оцет няма да проникне в дрехите – той изчезва сам при прането.

Сушене и гладене на хавлиени кърпи

Ако обичаме пухкавите кърпи, най-добре е да използваме сушилня, при която въздухът се улавя във влакната и материята остава мека. Тук обаче е важно да изберем правилната програма за сушене, за да избегнем свиване – най-добре е по-ниската температура.

Ако не разполагаме със сушилня, също има начин да направим хавлиените кърпи меки. Варовиковите отлагания са причината материята да остане твърда след пране. Затова преди пране е добре да накиснем прането във вода с оцет, която ще подобри еластичността на кърпите.

Относно гладенето на кърпите – противно на очакванията ни, това няма да ги направи по-меки. Гладенето ще слепи влакната и кърпите ще остават още по-твърди.

Още 4 съвета при пране на кърпи:

  1. Преди пране: Сортирането на кърпите според цвета им е задължително. Колкото и да е досадно, това разделение ще запази цвета им и ще избегне посивяване.
  2. Пералнята не бива да е твърде пълна: хавлиените кърпи абсорбират влагата, което значи, че ще поемат повече вода. По този начин, ако сме препълнили пералнята, увеличеното им тегло от водата може да доведе до повреди в барабана. Освен това изпирането няма да бъде качествено, тъй като няма да има място за движение.
  3. Преди дозирането на препарата: Винаги трябва да се следват указанията. А митът, че повечето перилен препарат ще направи прането по-често, е невярна. Модерните перални машини могат да компенсират голямото количество препарат с повече вода, за да той се отмие добре. Но това ще донесе повече разходи и никаква разлика в чистотата на прането.
  4. Омекотителят не е препоръчителен при пране на кърпи: той ще обгърне влакната като ги направи по-малко абсорбиращи. А ако водата е особено твърда, той може да се използва в малки количества, тъй като голямото количество ще има обратен ефект.

Още вдъхновение:

 

 

 

Назад
© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik