Мисия пролетно почистване

Мисия пролетно почистване

Всяка година идва време за голямото пролетно почистване. В следния материал ще представим как изморителната задача да се превърне в истинско удоволствие и каква е наградата след голямото почистване.

Съвет: Почисти и подреди

Добра идея е да премахнем пречещите мебели и вещи преди да започнем да почистваме. Също така да изхвърлим всички непотребни вехтории, които заемат излишно място, а не използваме. Нека в помещението влезе слънчева светлина, докато се наслаждаваме на любимия си плейлист. Но нека не се натоварваме прекалено. Една стая на ден е напълно достатъчно.

Ред и чистота в кухнята

Като сърцето на дома, кухнята се нуждае от специално почистване през пролетните дни. Всички храни със скоро изтичащ срок на годност е препоръчително да бъдат сортирани за по-бързо консумиране. А всички отворени вече храни можем да поставим на удобно място в буркани и канистери, затворени плътно. По този начин освен че ще запазим храната по-дълго, тя ще изглежда красиво. Доколкото за всички кухненски аксесоари, които не използваме – по-добре е да освободим място за нови и по-практични.

Организиране на спалнята

Важно е да внесем ред и в спалнята. За това ще ни помогнат кутии за съхранение, в които можем да подредим вещи, и да ги поставим например под леглото или в гардероба, където няма да заемат ненужно място. Ако искаме да внесем и естетика, можем да заложим по-малки, красиви кутии, в които да сложим най-използваните си вещи, и да оставим на нощното си шкафче. Също така органайзерите за грим, козметични продукти, дрехи и бельо ще ни помогнат да създадем ред, в който всичко да бъде на мястото си.
В организацията ще ни помогне и кош за пране, който да побере дрехите ни. Ако използваме един кош за пране с половинката си например, ще ни бъде необходим такъв с по-голям обем. Ако пък обичаме да сортираме дрехите си по цветове или температура на пране, можем да изберем кош с разделения, които да ни помогнат за това.

  1. RIVOLI ОРГАНАЙЗЕР 40/40/9СМ -
    COMPACTOR RIVOLI ОРГАНАЙЗЕР 40/40/9СМ
    11,49 лв.
    Различни варианти
    Избери вариант

Хигиенична баня

Чистенето на банята не е задължително да бъде наведнъж. Особено когато говорим за пролетно почистване. Понякога е нужно само да почистим прахта от рафтовете и шкафовете с почистваща кърпа и да измием огледалата, мивката и душа с подходяща почистваща течност или универсален препарат, като обърнем внимание и на всички фуги.

Вода с оцет ще ни помогне при упорити замърсявания и петка от варовик. А когато почистваме тоалетната седалка и поставката за тоалетна хартия е необходимо да бъдат дезинфекцирани. Накрая добавете нови консумативи като течен сапун, тоалетна хартия и други и готово!

Съвет: Домашни средства и естествени почистващи препарати

Не само химическите препарати могат да почистват невероятно. Оцетът е натурална съставка, която може да има множество приложения в почистването. Разтворен във вода, оцетът може да почисти банята и кухнята и да постигне перфектни резултати.

Ароматизирано пране и домашен текстил

Освен да изперем всички дрехи хвърлени в коша (като не забравяме да добавим и домашния текстил като завеси, калъфки и други), пералната машина също се нуждае от почистване от време на време. Преди всичко трябва да почистим прахта отвън и да премахнем замърсяването по филтъра. След това трябва да обърнем внимание на гумените уплътнения и отделението за почистващ препарат. Добро решение е използването на лимонена киселина. След всичко това пускаме пералнята празна на високи обороти, за да се изплакне.

Приготвяне на леглата

Пролетното почистване може да завърши с приготвянето на леглото. Спалното бельо е препоръчително да бъде сменяно на всеки две седмици, като в това число включим всичките му компоненти. Особено при пролетното почистване е необходимо да изперем всички зимни завивки и одеяла преди да бъдат поставени в шкафовете за съхранение за догодина.

Почистване на мебелите с текстил

Важно да почистим всички мебели с текстил. Диванът или канапето са идеалния пример за това. Добре е да почистим неговата материя като част от пролетното почистване.

Поддръжка на дървените мебели

Дървените мебели изискват специална поддръжка. Пролетното почистване е перфектното време за това. Нелакираната и незапечатана дървесина е необходимо да бъде поддържана често. Особено през зимата, топлият сух въздух може да навреди на материала и да го напука. Почистването с вода или почистващо масло е най-доброто решение през това време.

Чистенето ни прави щастливи!

Ако съчетаем пролетното почистване с любимата и музика, всичко ще придобие съвсем различна атмосфера. Тогава мислите ни ще могат да текат свободно и ще се чувстваме безгрижни. Също така изследвания показват, че седмичното почистване редуцира възможността от депресия, правейки ни по-спокойни. Освен това тялото ни ще се движи, давайки ни тонус. За едно почистване можем да изгорим около 500 калории на час, което е и голямата ни награда от всичкия труд. И това, ако не е една страхотна мотивация за чистене!

Назад
© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik