Съвети за спокоен сън през лятото

Съвети за спокоен сън през лятото


През летните нощи често имаме затруднения да охладим спалнята достатъчно, за да се насладим на сладък и спокоен сън. На всички се е случвало безкрайното повтаряне на упражнението – избутване на завивката, защото е твърде горещо, а впоследствие завиване с нея, когато ни стане студено. Освен че това прави съня ни накъсан, липсата на комфорт ни раздразнява, което прави нощите неприятни. Също така безсънието е възможно да ни донесе дори главоболие или сърдечно-съдов стрес. Затова е крайно време да вземем строги мерки. Ето и нашите съвети за спокоен сън:

  1. Завий се

Да, спането без завивка може да ни навреди. При заспиване телесната ни температура спада и възможността да настинем е по-голяма, особено ако има отворен прозорец в спалнята. Схващанията ще бъдат почти гарантирани, което не е добре.

Изборът на комфортна олекотена завивка е ключът към спокойния сън. Грамажът на пълнежа на летните завивки ги прави идеални дори за най-горещите нощи. Материалът, от който са изработени ще регулира температурата, което ще се отрази благоприятно на съня ни. Можем да избираме измежду завивки с изкуствен или естествен пълнеж, според нашите предпочитания и необходимости.

Олекотени завивки:


 

  1. Подходящи цветове

За кой цвят се сещате, когато си помислите за южните ваканционни дестинации? Да, синьото е правилният отговор. Но има ли причина това е преобладаващ цвят в тяхната култура? Да!

Студените нюанси като бяло, синьо или зелено имат охлаждащ и релаксиращ ефект. Независимо дали сме готови за промяна на цялостния интериор на спалнята, със сигурност добавянето на елементи в синьо и зелено ще се отрази добре през летния сезон. Домашният текстил е най-лесното решение за внасяне на малко синьо, което ще направи вечерите още по-приятни.

  1. Затвори прозореца на време

Да, спането на отворен прозорец може да звучи примамливо. Но всъщност това няма да охлади помещението. Напротив – в горещите нощи ще пренесе горещината вътре.

Най-доброто решение е да не позволяваме топлината да навлиза още през деня. Ако преди да излезем от вкъщи дръпнем плътно завесите или спуснем щорите, топлината няма да има възможността да навлезе толкова много. Затъмнените помещения се затоплят по-малко. Съветът ни е да проветряваме рано сутрин и вечер за кратко.

Съвет: Терморегулиращи завеси

Можем да изберем плат, който притежава терморегулиращи свойства. Те ще предпазят помещението максимално от навлизане на топлината. Така ще можем да се насладим на прохлада вкъщи през цялото време. Освен това, платът ще изолира и студенината през зимата, което ще помогне за по-ефективното затопляне на помещението и спестяване на електроенергия.

  1. Вземи правилен матрак

Нощното изпотяване е изключително неприятно. Особено през лятото, това е един много често срещан проблем. Но за всичко има решение – изборът на правилен матрак ще помогне. Матраците с вътрешна пружина са подходящи за хора, склонни към изпотяване, тъй като пружината създава условия за циркулация на въздуха. Топлината на тялото ни се разсейва от вътрешността на матрака, като впоследствие излиза от страничните му части, запазвайки нашия комфорт. Матраците с пружина са дишащи и се справят отлично с топлина и влага, като едновременно с това не причиняват образуване на мухъл.

Матраци с пружина:


 

  1. Вечерна рутина за разхлаждане

Подарете си време за почивка. През горещите дни тренировките вечер, обилната храна или алкохолни напитки не са препоръчителни, тъй като ще вдигнат нашата телесна температура. Хладните (не студени!) душове са идеален начин да се справим с топлината и да отпуснем тялото си. Също така използването на спрей с чиста студена вода ще ни помогне да охладим тялото си.

  1. Изнесете електроуредите от спалнята

Електроуредите, свързани с ток, генерират топлина, затова е препоръчително да не стоят в помещение, в което спим. Разбира се, климатиците и вентилаторите са изключение. Въпреки това не бива да ги оставяме включени, докато спим, тъй като можем да се простудим.

Назад
© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik