Как да изперем спалното бельо правилно?

Как да изперем спалното бельо правилно?

Колко често се пере спалното бельо?

Преди първото ползване спалното бельо трябва да се изпере на възможно най-високата температура. След това можете да сменяте чаршафите на всеки 2-4 седмици. Честотата на смяна зависят, от една страна, от сезона, от друга страна, важни фактори са и присъствието на домашен любимец в къщата, материалът на спалното бельо, както и потенето по време на сън. Поспаланковците, които обичат да си лягат голи, също е добре да перат по-често спалното си бельо, тъй като няма пижама, която да поеме влажността на кожата. Ако пускаме някой ушатко да ни прави компания в лелото, най-добре би било да перете спалното бельо веднъж в седмицата. Същото важи и за хора с алергии и чувствителна кожа.

Подготовка и сортиране на спалното бельо

Както и другите текстили у дома, спалното бельо подлежи на сортиране по цветове преди пране. Не е добре да комбинираме спално бельо и текстили с по-груби материи като дънки в една пералня, тъй като могат да наранят повърхността на чаршафите. Друг важен съвет е да не пълним пералнята до горе, за да могат тъканите да се изперат достатъчно добре и да остане въздух. Препоръчително е спалното бельо да се пере наобратно - с вътрешната част навън, както и със закопчани копчета и ципове. Това преотвратява попадането на други дребни части от прането, които после мислим за безследно изчезнали.

Съвет на консултанта:

Обърни внимание на инструкциите на производителя.

Основните техники и съвети за пране важат за всички типове спално бельо. Въпреки това е добре - особено преди първото пране - винаги да следваш инструкциите и символите за пране на етикета.

Градуси, прах за пране и програма

Старото правило, че мръсното пране се изпира добре само при висока температура, вече не важи благодарение на модерни формули за прах за пране. В повечето случаи силно замърсените чаршафи трябва да се изперат с по-голяма доза прах за пране. Върху етикета на праха за пране обикновено има достатъчно съвети и инструкции по тази тема. Течният перилен препарат пази циповете, а прахообразният препарат е по-екологичен. Омекотителят не е задължителен при пране на спално бельо, тъй като може да намали способността за поемане на влага.

Разлики при различните платове и материи

Пране на спално бельо от памук

Цветни памучни чаршафи можеш да переш на температура до 60 градуса с перилен препарат за цветно пране. Това важи и за спално бельо от фланел. Бели памучни чаршафи можеш да переш дори и на 95 градуса, но тогава се появява риск от изтощаване на материята. Подходящи са програми за бельо и цветно пране.

Към продуктите!

Пране на спално бельо от сатен

За да не се загуби блясъкът на сатенените чаршафи, високата температура не е подходяща. Сатенът от изкуствени влакна позволява температура в пералнята до 40 градуса, а памучният сатен може да се пере на до 60 градуса. Сатенът се пере с перилен препарат за цветно и деликатно пране, а за центрофугата избери по ниска стойност.

Към продуктите!

Пране на спално бельо от микрофибър

За да запазиш нежните фибри на това спално бельо, можеш да използваш перилен препарат за деликатно пране или за микрофибър на температура до 60 градуса. Важно: Не използвай омекотител! Въпреки че програмата за цветно пране или бельо е подходяща, модерните перални машини имат отделна програма за микрофибърен текстил.

Към продуктите!

Сушене и пране на спално бельо

След изпирането най-добре е да оставиш спалното бельо да изсъхне на простора на въздух. Въпреки това памукът, ленът и сатенът са подходящи и за сушилнята, но коприната и микрофибърът не са. Повечето типове спално бельо не се гладят, но който предпочита изцяло гладки чаршафи без гънки, може да ги изглади наобратно - така са готови за пъхане на завивки.

Назад
© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik