Планиране на отворени пространства у дома

Планиране на отворени пространства у дома

Всеки мечтае за голяма, отворена дневна, в която да чувства простор. Големите помещения със сигурност ни предават усещане за свобода, в което се влюбваме. Но когато се наложи да планираме обзавеждането на такива пространства, се чувстваме леко объркани. Макар че малките жилища изглеждат трудна задача, големите размери на стаите също не правят решението за обзавеждане по-лесно. Тогава се появяват най-честите въпроси като откъде да започнем, къде трябва да пада фокусът и какви мебели да изберем. Е, имаме няколко съвета, с които ще създадем един красив и функционален интериор, подчертаващ отвореното пространство.

  1. Хармония в стила

Скандинавският стил в архитектурата и обзавеждането силно харесва големите пространства. Затова ако заложим на мебели в този стил, гарантирано няма да сбъркаме. Те ще придадът семпла красота, ще предложат функционални решения, ще добавят несравним уют със своите естествени тонове и ще заредят помещението с още по-свободолюбива енергия. Ако обаче изпитваме трудност в съчетаването на различни мебели, практично решение е избирането на модулна система , която ще ни даде множество различни мебели от един и същи стил.

Всички модулни системи

 

  1. Избор на подходящи цветове

Както споменахме, цветовете са ключови. Ако в отвореното пространство искаме да комбинираме дневна, кухня и трапезария, е добра идея и трите части от помещението да бъдат в един стил. Това не значи непременно всичко да бъде напълно еднакво – мебелите могат да се доближават като стил, но самостоятелната им визия да е малко по-различна. Всичко се свежда до цветовете – ако искаме по-естествен вид, можем да изберем земни цветове като кафяво, тъмнозелено, сиво, бежово. Ако искаме по-модерна визия, можем да се обърнем към по-контрастни и ярки цветове. Нека не забравяме също и че съчетаването на подовите настилки и цвета на стените с новите мебели е от изключително значение. Хубаво е да бъдат напълно в тон с обзавеждането.

  1. Център на помещението

Къде ще поставим центърът? Позиционирането на акцента, който да привлече вниманието, зависи изцяло от размера на помещението. Ако имаме много място, можем да заложим едновременно на трапезарията и зоната за отдих, като ги планираме щедро. Но ако пространството малко ни притиска, можем да приоритизираме повече едната част. Съветът е ако около трапезната маса ще сядат повече от четирима думи, да поставим акцента там. Ако около масата обаче ще има до четири стола  , можем да обърнем повече внимание на мястото за почивка около дивана.

Всички трапезни маси

Съвет: Кръгла маса за малка трапезария

В по-малките стаи кръглата маса стои по-добре. Освен че формата ѝ заема по-малко място, тя предлага възможност за разтягане, което ще ни свърши работа при повече гости. Също така кръглата форма не притежава ръбове, които иначе ще бъдат неудобна част при преминаването в по-тесните стаи.

  1. Добавяне на структура

Макар че помещението е голямо, трябва визуално да разбираме в коя зона се намираме. Това значи да разделим визуално различните части, което да превърне пространството в по-функционално. Може да не искаме да виждаме трапезарията, докато си почиваме в компанията на мекия диван. В този случай можем да използваме отворени етажерки , които да бъдат достъпни и от двете страни. Когато поставим такава етажерка между трапезарията и хола, ще придадем повече уединеност на помещенията и същевременно ще добавим повече пространство за съхранение.

Всички етажерки

  1. Диван на фокус

Традиционно обичаме да долепваме дивана до стената. Това е изключително подходящо при малки стаи, но в отворени помещения би изглеждало твърде скучно. Когато можем да си го позволим, е хубаво да оставим дивана свободен, в центъра на стаята. Също така ако разполагаме с още повече място, можем да добавим и два дивана, разположени един срещу друг. Особено при наличие на красива холна секция, зоната за отдих ще се превърне в един страхотен кът.

Мека мебел:

  1. КАФЯВА ХОЛНА ГАРНИТУРА С ФУНКЦИЯ СЪН И РАКЛА 269/162/83 СМ -
  2. ХОЛНА ГАРНИТУРА -
  3. ХОЛНА ГАРНИТУРА -

Всички холни гарнитури

  1. Телевизорът на правилното място

И въпреки всичко, често истинският център, около който се върти интериора в дневната, е телевизорът. Понякога обаче е трудна задача да открием правилното място, на което да го поставим. Понякога стремежът ни да виждаме телевизора едновременно, докато се храним, готвим и си почиваме е водещ. Тогава наистина става трудно. Но понякога избираме да оставим забавлението единствено в хола и да се отдадем на приятни разговори с близки по време на вечеря и на спокойствие, докато готвим. Която и възможност да изберем е важно да помислим и за наличието на удобен контакт за електросистемата, за да избегнем излишно дълги кабели.

ТВ шкафове:

  1. ТВ ШКАФ -

Всички ТВ шкафове

Още вдъхновение:

Назад
© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik