Какъв матрак да изберем?

Какъв матрак да изберем?

Неспокоен сън? Въртене, пробуждане, болки в гърба и усещане за непълноценно наспиване? Това са едни от най-често срещаните проблеми, обясними с изборът на погрешен матрак. Когато не преценим правилно от какъв матрак се нуждаем и вземем бързо, импулсивно решение, нашето тяло плаща скъпа цена. Некачественият сън и дискомфорт пред нощта се отразяват пряко на физическото ни и психическо здраве, непозволявайки на тялото ни да си почине активно и недопускайки ума ни да намали оборотите. Често не осъзнаваме колко важен е сънят и го пренебрегваме, докато не изпитаме реалните последствия от липсата му. Ето защо е от изключително значение да изберем правилен матрак, който е основният фактор за добрия сън. Как да го изберем? Представяме най-важните точки:

  1. Матракът не е спонтанна покупка

Макар че добрите оферти често ни карат да правим импулсивни покупки, когато говорим за матрак , прекаленото прибързване може да се окаже неуспешна инвестиция. Матракът е препоръчително да бъде сменяван на около осем години, което значи че трябва да го изберем внимателно, ако искаме да си осигурим спокоен и добър сън. Най-добре е да прочетем от какво трябва да бъде изработен матрака, който е най-подходящ за нас – дали трябва да бъде хипоалергенен или да бъде с по-специална материя, която да помогне на тялото ни да диша и така нататък. Когато сме наясно от каква материя се нуждаем, можем да започнем да тестваме и твърдостта, която ще бъде най-удобна според личните ни предпочитания и здравословно състояние. Важно е да обърнем внимание, че прекалено меките матраци дават на тялото ни по-малко опора и често се озоваваме в неправилна позиция, а прекалено твърдите матраци ще причинят схващания и напрежение.

  1. Трябва да пробваме матрака правилно

Да, можем да тестваме матрак неправилно, което да ни подведе. Най-добре е да посетим мебелен магазин, където да изпробваме матраци сутрин или на обяд – тогава тялото ни още не е уморено и можем да преценим по-правилно кой матрак е най-удобен за нас. Вечерното време не е подходящо, тъй като вече тялото ни е уморено, което ни кара да се чувстваме удобно на почти всеки матрак. Също така е важно да пробваме в позицията, в която най-често спим.

Матраци

Матраци

  1. Самостоятелното тестване не е добра идея

Дори с партньора ни да имаме много сходно усещане за удобен матрак, тестването преди покупка само от единия партньор не е добра идея. Винаги е важно да посещаваме мебелния магазин с половинката си, за да можем да вземем решението заедно и да си подарим спокоен сън.

Ако пък с партньора ни има коренно различни предпочитания за твърдостта на матрака, решение е изборът на два единични, които да съединим с общ калъф или топ матрак. Можем също да изберем матрак с опция за промяна на твърдостта от двете половини.

  1. Не е нужно да взимаме същия тип матрак

Покупката на последния ни матрак е била преди поне осем години. Това е достатъчно време тялото ни да се промени, заедно с предпочитанието за матрак. Не е задължително да се спираме на същия. По-добре е да изпробваме и останалите видове, за да се уверим кой е най-подходящ.

  1. Трябва да се съобразим с позицията си за сън

Не всяка позиция за сън е удобна на всеки матрак. Ако спим по корем или по гръб, по-твърд матрак ще бъде по-удобен, а ако обичаме да спим настрани – тогава най-добре ще пасне по-мек, адаптивен матрак. Затова е важно да обърнем внимание на позата, в която спим най-често. След това трябва да изберем матрак, който най-добре обгръща тялото ни.

  1. Нека обърнем внимание на начина на почистване

Матраците поемат по три литра пот на седмица, пърхот и 1,5 милиона прахови акари. Затова почистването му е повече от задължително. Важно е да имаме предвид и начина на изпиране. Някои матраци имат калъф, който е свалящ се и може да се пере в пералня. При други обаче ще бъде необходимо закупуване на покривало срещу алергии, което често да бъде изпирано или свалящ се протектор за матрак.

7. Трябва да се сменяваме матрака навреме

Важно е да сменяваме матрака на осем години – не само заради хигиенните обстоятелства, но и заради характерното провисване и смачкване с времето. Това значи че след около осем години матракът вече не е подходящ за използване заради неговото захабяване и недобра опора. Ако нашият матрак е поне на осем години, сега е моментът да помислим за нов.

Още вдъхновение:

 

 

 

Назад
© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik