Какъв килим да изберем? Видове материи

Какъв килим да изберем? Видове материи

Килимът е последният щрих, с който завършваме интериора. Важно е той да бъде добре съчетан с използваните цветове и тъкани в останалата мебелировка, за да той бъде допълнение, което прави обзавеждането по-хомогенно и хармонично. Понякога може да бъде използван и като акцент, който да привлича вниманието, но това е подходящо само при определени случаи с по-изчистен основен интериор или при по-обширни пространства. Погледнато отвъд визията му, килимът е неизменна част от нашия комфорт у дома. Неговата основна функция е да изолира студа и да ни носи усещане за топлина и уют, както и да бъде мек и фин при стъпване.

Когато избираме килим обикновено се водим най-много от критериите: размер, бюджет и цветова гама. Рядко обаче обръщаме внимание на неговата материя, начини на почистване и качество при дълготрайно ползване. Затова сме подготвили специален материал за видовете материи и защо да ги изберем. Ето ги:

1. Килим от вълна

Вълната е един от най-предпочитаните материали за изработка на килими. Те могат да бъдат машинно произведени или тъкани ръчно. Вълната е и най-старият материал, използван за изработка на килими. Това се дължи на уникалните качества на тъканта, която се характеризира с изключително ефективно топлоизолиране, еластичност на влакната, цветоустойчивост и невероятна мекота. Повърхността на вълната всъщност дори отблъсква течностите, които при разливане достигат по-бавно до основата на килима, позволяващо ни да реагираме бързо и да почистим. Петна и мръсотия също са неприсъщи за материята, благодарение на специфичната форма на влакната. А свойството на вълната да поема известно количество влага, помага на материята да бъде негорима – при евентуален инцидент килимът няма да пламне, а ще тлее бавно. От гледна точка на визията, килимите от вълна изглеждат масивно и луксозно, което ги прави подходящи за всеки интериор – те се предлагат във всякакви цветови комбинации и размери. А лесното им почистване е още един бонус, който със сигурност не бива да подминаваме – може да бъде използвана прахосмукачка, без четка.

  • Луксозна визия
  • Висококачествен естествен материал
  • Негоримост и ниско задържане на влага
  • Мекота и висока топлоизолация
  • Лесна поддръжка с прахосмукачка

Килими от вълна:

Всички килими с вълна

2. Килими от памук

Килимите от памук се нареждат сред първенците по качество и мекота. Памукът като материя често се използва за ръчно тъкане и основа при вълнените килими. Комбинацията между вълна и памук е силно характерна, която прави и едни от най-комфортните и топлоизолиращи килими. Памукът е устойчив, което позволява пране на малки черги в пералня, но не се препоръчва за влажни помещения, заради своята ниска абсорбция.

  • Качествена естествена материя
  • Мекота и устойчивост
  • Добра основа за вълнените килими
  • Лесно почистване

Килими със съдържание на памук:

Всички килими с памук

 

3. Килими от естествена кожа

Навярно всички сме виждали естествените агнешки или телешки кожи, които са така предпочитани за кънтри и индустриален интериор. Понякога килимите от естествена кожа са оцветени, а често и запазени в естествения си вид, което им придава автентичност. Те са леки и лесни за почистване. Не се препоръчва обаче поставянето им във влажни помещения.

  • Уникална визия
  • Естествен материал
  • Лесно почистване

Килими от естествена кожа:

Всички килими от естествена кожа

 

4. Килими от полиестер

Килимите от полиестер са създадени от синтетични материали. Те са и най-предлаганите килими на пазара, заради своята по-ниска цена и широк асортимент от цветове. За полиестерът е характерна устойчивостта на замърсяване и мухъл. Често производителите използват и допълнителна обработка на килимите от полиестер за повишаване на тяхната износоустойчивост, влагоустойчивост, светоустойчивост и еластичност. Почистването им е лесно – с прахосмукачка в домашни условия.

  • Влагоустойчивост
  • Лесно почистване с прахосмукачка
  • Бюджетни и широко разпространени

Килими от полиестер:

Всички килими с полиестер

 

5. Килими от полипропилен

Полипропиленът е широко използван синтетичен материал за машинна изработка на килими. Това предполага най-голямо разнообразие от цветове и дизайни. Килимите от полипропилен са леки, влагоустойчиви и лесни за почистване – идеални за помещения, в които живеят домашни любимци. Нишката му обаче е по-фина, като трябва да внимаваме с поставянето на тежки мебели отгоре – възможно е оставянето на трайни следи при смачкването на материята.

  • Влагоустойчивост
  • Лесно почистване с прахосмукачка
  • Богат избор от цветове и дизайни

Килими от полипропилен:

Всички килими с полипропилен

6. Килими от вискоза

Вискозата е полусинтетичен материал, произвеждан от преработени влакна от целулоза. Килимите от вискоза се отличават с гладкост, хипоалергичност и антистатичност. Те се доближават до коприната, заради своята мекота и изящна, бляскава визия. Материята е фина, но задържаща влага, което ги прави неподходящи за влажни пространства. Също така трябва да избягваме разливане на течности, тъй като те бързо ще пропиват в тъканта. Почистването също трябва да бъде внимателно, за да не се наруши визията на материята. Препоръчва се почистване в специализирани центрове.

  • Гладка повърхност и блясък, доближаваща се коприната
  • Избягване на влажни помещения
  • Професионално почистване

 

Килими с вискоза:

Всички килими с вискоза

7. Килими от акрил

Килимите от акрил в близките години биват все по-разпространени и предпочитани. Това се дължи на голямата им прилика с вълна, особено характерна за тайванския акрил. Те са една по-бюджетна алтернатива, изцяло от синтетични материали, лесни за поддръжка и устойчиви на избелване. Техен плюс и е специфичната им структура, позволяваща получаване на ярки и наситени цветове. Топлоизолацията им също не е за подценяване, както и ниското задържане на прах. Редовно им почистване с прахосмукачка е позволено, като материята, получена от акрилна прежда еспирел, не позволява силно зацапване и получаване на петна.

  • Мекота при допир, доближаваща се до тази на вълната
  • Лесно почистване с прахосмукачка
  • Трудно замърсяване
  • Ярки цветове

Килими с акрил:

Всички килими с акрил

Назад
© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik