Идеи за обзавеждане на офис кабинет вкъщи

Идеи за обзавеждане на офис кабинет вкъщи

Хоумофисът, временен или постоянен, предлага колкото ползи, толкова и предизвикателства. Те се крият най-вече в създаването на приятна работна среда в рамките на дома, която да задържи продуктивността ни и да ни предложи физически комфорт. Без значение дали сме откраднали кътче от хола, или сме приспособили отделено място, е важно то максимално да се приближава до обичайната ни офис среда. Това значи да бъдем далеч от мекото, топло легло и уютния диван... поне емоционално. Защото разсейването вкъщи може силно да повлияе на резултатите ни, което ще ни демотивира. В този случай най-доброто решение е създаване на една работна атмосфера, която ще ни помогне да се фокусираме над задълженията си. Ето и отговорите на най-често задаваните въпроси:

  1. Кое е най-подходящото място за хоумофис?

Определено най-подходящото място е това с най-много естествена светлина. Позиционирането на бюрото в близост до прозорец е задължително, тъй като изкуствената светлина ще напрегне очите ни излишно. Също така е важно да преценим коя е най-тихата стая. Навлизащите странични шумове, причинени от трафик или съседи, ще повлияят на концентрацията ни. Затова е от изключително значение първоначалното откриване на добро пространство у дома, което ще предложи базовите необходимости за една продуктивна работа.

Съвет: Килим в мястото за хоумофис

Какво понижава шума най-добре? Да, това е килима. Освен че ще изолира студа, ще придаде уют и по-елегантна визия, той ще понижи излишния шум. Също така ще поеме възможните вибрации от настолен компютър и ще направи пространството в пъти по-комфортно. От естетическа гледна точка, тук можем да експериментираме повече с цветовете, като за сметка на това оставим интериора на останалата част от стаята в по-бледи, пастелни тонове.

  1. От какво наистина се нуждаем за приятна хоумофис среда?

Преди всичко трябва да се уверим от какво точно се нуждаем, за да свършим ежедневните си професионални задължения, и да организираме останалото обзавеждане спрямо това. Например за един графичен дизайнер ще бъде необходимо малко бюро за техниката, но и широка маса за творчество. А ако говорим за административна работа, например, ще бъде нужно допълнително място за контейнер с документи. Затова преди да подредим и обзаведем мястото си за хоумофис е важно да обмислим необходимите мебели и техника. Препоръчително е да направим предварителен списък с всичко необходимо, за да не отклоняваме фокуса си. След това идва забавната част да изберем продуктите, които най-добре ще паснат на личния ни стил и интериора.

Всички бюра

  1. Подреждане – какви мебели да изберем за хоумофиса?

Можем да се спрем на отделни продукти или комплект от обзавеждане за офис. Всичко зависи от личния ни вкус. Но най-важно е да обърнем внимание на тяхната функционалност. Ако работим седнали на кухненския стол, това несъмнено няма да се отрази добре на нашата продуктивност, тъй като няма да имаме необходимото удобство за поне 8-часов работен ден. Преди всичко трябва да имаме комфортен офис стол, който няма да натоварва гърба ни. Това е една от най-добрите инвестиции в дългосрочен план, която можем да направим вкъщи. Втората е удобно бюро, което ще отговаря на нуждите ни: малкото бюро е добър избор при използване единствено на лаптоп, а масивното с множество шкафчета и ниши е идеално за съхранение на документи, използване на настолен компютър, добавяне на малък принтер и други.

Всички офис столове

Друг важен елемент е правилното осветление. Светлината влияе на нашата продуктивност и психическа разположеност към работа. Не трябва да прекаляваме с излишно осветление, но не бива и да работим в тъмно пространство.

  1. Организация на документите – как да го постигнем?

Не всеки дом има достатъчно място за шкаф за документи. Затова ако все пак се нуждаем от място за съхранение на множество листове и папки, можем да се обърнем към различните варианти за контейнери и стенни етажерки. Те ще ни помогнат да спестим място, но все пак да внесем ред. Освен това ще можем да добавим и декорации, които да ни накарат да се почувстваме уютно.

  1. Как да поддържаме всичко подредено?

Преди всичко е важно целият ни дом да бъде добре подреден, което да ни даде възможност за концентрация върху професионалните ни задължения. Подреждането единствено на стаята, в която работим, няма да даде същия ефект, така че е хубаво преди да започнем работния ден, да сме сигурни, че всичко е на мястото си. Също така е препоръчително да не държим ненужни книги или документи около пространството ни за хоумофис, които да ни разсейват. Същото важи и за всякакви непотребни в този момент вещи като празни чаши за кафе, кутии и други. Не е нужно да се вманиачаваме по чистотата на работното място, но е предимство да имаме свобода на бюрото си.

  1. Как да се справим с множеството устройства?

Никой не обича кълбо от кабели под краката си. Използването на канал, в който да се скрият кабелите е добра идея. Също така можем да се възползваме от удобството, което ни дават подвижните шкафове на колелца, в които можем да съхраним ненужните за момента вещи и устройства.

  1. Къде да бъдем креативни?

Когато сме на работното си място не седим по цял ден на бюрото си – ние обсъждаме идеи с колегите си в конферентните зали или използваме общите помещения за брейнсторминг. Би ни повлияло добре да създадем свое място за креативност вкъщи. Единственото правило е то да не бъде на дивана или срещу телевизора. Чудесно решение е удобен стол за четене, фотьойл или барбарон особено в комбинация с красива подова лампа. Този уютен ъгъл също така ще е прекрасен кът за отдих след работния ден.

  1. Как да планираме деня си?

Хубаво е да започваме деня си както обикновено – душ, кафе и закуска, обличане. Със сигурност работата от вкъщи с пижама не влияе добре на нашата продуктивност, затова е най-добре да изглеждаме така, както на работното си място. И нека не забравяме да ставаме от време на време и да си даваме почивка от екрана.

С правилните съвети можем да създадем една работна среда вкъщи, в която да бъдем продуктивни и креативни. Важно е да следваме тези малки правила, за да всичко бъде възможно най-подредено.

Още вдъхновение:

 

Назад
© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik