Съвети за обзавеждане на малки кухни

Съвети за обзавеждане на малки кухни

Планирането на място за готвене и хранене в малка кухня е трудна задача, която обаче може бързо да се разреши със следването на няколко прости съвета. Важно е да отделим пространство за хранене, пространство за развихряне на кулинарните ни умения и място за съхранение на всички кухненски аксесоари. По този начин ще създадем една практична кухня, която също така може да бъде и много красива. Ето и съветите ни.

„Надгради“ кухнята

В случай, че кухнята е тясна на ширина и дължина, трябва да помислим за друга посока, която можем да използваме. Усвояването на пространството до тавана е добра идея, която ще ни даде допълнително място за съхранение. Освен това ако сложим електроуреди като микровълнова и печка една върху друга можем да спестим още място, което да използваме за кухненска работа. Също така вместо да се отказваме от помощта на миялна машина, можем да разгледаме нейни по-компактни, малки варианти, които ще паснат на пространството.

Максимално много пространство за съхранение

Когато става дума за малка кухня, трябва да внимаваме в разпределението на всички мебели, електроуреди и аксесоари, за да избегнем претрупване. Важно е да запазим усещането за простор, макар и това да ни се струва трудно. В случай на ъглова кухня можем да заложим на плъзгащи чекмеджета, които да ни осигурят пространство. В тях можем да поставим специални органайзери, които да подредят приборите и останалите съдове. Подправки, тестени изделия и други храни можем да приберем в шкаф тип витрина, за да не заемат място по свободните повърхности. А останалите вещи като дъски за рязане, кана с вода и други можем да окачим на системи за окачване или да поставим на добавени рафтове.





Опция за сгъваеми мебели

За да създадем практична кухня е важно да избягваме всичко, което може да ни пречи, когато не се използва. Това важи и за мебелите. Добра идея е да заложим на мебели, които могат да бъдат сгънати и прибрани, докато не са необходими. Това правило може да се изрази най-добре с решението за сгъваеми маса и столове. А когато няма място дори за такъв сет, можем да се обърнем към бар плот, който да използваме за хранене. Този вариант е най-използван за П-образни и Г-образни кухни






Малката кухня предполага мултифункционални решения

Много от кухненските аксесоари заемат излишно пространство, когато не се използват. Тук идва и частта, в която трябва да развихрим нашата креативност. Един от начините да се справим с малкото пространство е да приберем тенджерите и тиганите във фурната, когато не ги използваме. Също така слагането на дървена дъска над мивката или котлона може да ни предостави допълнително място за кухненска работа. Освен това вратите на шкафовете също могат да бъдат използвани за съхранение, като се добавят закачалки, на които да закачим вещи.

С тези няколко съвета можем да създадем една приветлива, функционална кухня, която да бъде място за хранене и готвене едновременно. Всичко може да бъде постигнато лесно, стига да имаме правилното планиране. Нашите консултанти ще съдействат с удоволствие при въпроси за спестяване на място в кухнята и ще предоставят полезна информация.






Назад
© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik