Скандинавски начин на живот

Скандинавски начин на живот

Уют и семпла красота

Вдъхновен от изумителните планински пейзажи и фокусиран над пресъздаването им у дома, скандинавският стил носи несравнимо усещане за уют. Нежната комбинация от светли тонове, естествени материали и правилни форми създават една елегантна, впечатляваща концепция, която без съмнение запазва актуалността на стила, правеща го вечна тенденция в интериорния дизайн. Очаквано, скандинавският дизайн изцяло символизира любовта към живота, пренасяйки неговата красота у дома. Умелото съчетаване на нежност, практичност и комфорт го правят идеален за обзавеждане на всяка стая от дома, донасяйки хармонична, спокойна, свежа атмосфера, изпълнена с живот.

Географският произход на интериорния стил е очевиден, а времето, в коeто се заражда, е 20 век. Скандинавският стил е изцяло подчинен на естетиката, приближаваща го до зелените гори с надвиснала мъгла, кристалночисти езера и невероятна флора. Всичко това се пренася у дома, доближавайки ежедневието ни до природата и запазвайки връзката ни с нея.

Цветове и материали: природата между четирите стени

Както споменахме скандинавският стил залага на пастелни тонове и естествени материали. Но кои точно? Ето и отговорите:

  • Светлата дървесина, като тази на бреза, смърч, елша или клен, е основният компонент. Дървесината придава мекота на интериора и усещане за топлина и уют. Също така е чудесна основа за добавяне на други текстури като например бетон. Бетонните елементи ще създадат по-градска атмосфера, освободена от претенциозност.
  • Текстилът, използван в този интериорен стил, също се доближава максимално до усещането за близост с природата. Най-често биват използвани памук и лен, също както и букле, рипсено кадифе и вълна.
  • За декорация и други елементи в интериора са характерни керамиката, стъклото, боядисания метал и други. Те се използват пестеливо и не се набляга на тях. Идеята е да бъдат интересен щрих, който да подчертае останалата част от интериора.

Скандинавски елементи

Стъпка 1:

В скандинавския стил играта със светлината е най-важна. Дългите, тъмни месеци на север карат хората да търсят все повече светлина дори у дома. Чрез правилното обзавеждане и декориране вкъщи можем да създадем светла атмосфера, която ни доближава до летните дни. Основните цветове в обзавеждането са бяло, бежово и тъмнокафяво. Дървесината също е основен елемент, като можем да добавим и леки детайли в черно или тъмносиво. Най-лесно можем да подберем цветовете у дома като мислим за спокоен, релаксиращ тон.

Стъпка 2:

Семплият дизайн е ключът за скандинавския стил. При избора на мебели е важно да спазваме няколко правила: избягване на сложни, многоцветни дизайни и прекомерна детайлност. Всяка част от интериора трябва да бъде елегантна, ненатрапчива и функционална. Тук залагаме на практичността и комфорта вкъщи, както и на качеството. Продуктите, изработени от масивна дървесина, характерни за скандинавския стил, се отличават със стабилност, която ще издържи във времето. Затова семплият дизайн ще свърши по-добра работа в интериора – винаги можем да го съчетаем с нови аксесоари и да създадем уютна атмосфера.

Стъпка 3:

Наслаждаването на скандинавския начин на живот е последната стъпка. Усещането на удоволствието от малките моменти в деня е чувството, което ще ни даде истинско щастие. Моментите у дома с любимите хора, приготвянето на вкусна храна, прекарването на мързелив ден на дивана. Това е истинската атмосфера на скандинавския дом!

Ефектни мебели в скандинавски стил

  1. СИВА ХОЛНА ГАРНИТУРА С ВГРАДЕНА ДЯСНА МАСИЧКА 309/190/82 СМ -
    BELDOMO STYLE СИВА ХОЛНА ГАРНИТУРА С ВГРАДЕНА ДЯСНА МАСИЧКА 309/190/82 СМ
    вместо 6767,00 лв. Специална цена 5413,60 лв.
    Различни варианти
  2. КРЕСЛО -
    LANDSCAPE КРЕСЛО
    вместо 399,00 лв. Специална цена 299,00 лв.
    Различни варианти
    Избери вариант
  3. ФОТЬОЙЛ -

Скандинавски стил в декорацията

В скандинавският стил аксесоарите са семпли и издържани откъм елегантност и красота. Те придават дълбочина на интериора като го правят по-раздвижен и смел. Възглавничките със зигзагообразен дизайн, стилните рамки за снимки, кашпи и вази с по-обли форми са характерни. Материалите, които се използват, са глина, стъкло и дърво. Много често се добавят и декорации в стил „Направи си сам“, както и предмети от природата като шишарки, клончета и други. Те ни подсещат за гъстите борови гори, които са толкова романтични и загадъчни.

Осветлението в основата на скандинавския дизайн

В допълнение към тази атмосфера може да се добавят висящи лампи и други малки индиректни източници на осветление, които ще помогнат в създаването на уют. Тук залагаме отново на семплия дизайн, който се отличава с невероятна практичност. Добра идея са също и лампионите и настолните лампи, които ще послужат за акцент. Можем да добавим фенер или свещник, за допълнително хюга усещане.

Красиви аксесоари в скандинавски стил

  1. КЕРАМИЧНА ВАЗА 15.7/6.9/31 СМ -
  2. КАРТИНА 30/30 CM -

Скандинавски дизайн в трапезарията

В трапезарията трябва да има пространство, което да ни дава необходимото усещане за свобода. Затова твърде обемните мебели отново не са подходящи. По-елегантните, ненатрапчиви елементи са желани. Независимо дали ще изберем кръгла или правоъгълна маса, е важно да открием подходящи столове, които ще паснат на цялостната визия на трапезарията. Материалите, които използваме са: масивно дърво, тапицерия и метални рамки. За завършек на скандинавската трапеза трябва да оборудваме и кухнята си с подходящите съдове за сервиране. Глината и фината керамика винаги ще бъдат добър избор. Тук можем да експериментираме и с по-различен цвят, като все пак не бягаме далече от по-бледите тонове.

Спалня в скандинавски стил

Пространство за тишина и спокойствие. Това е спалнята за скандинавския начин на живот, в който тя трябва да бъде максимално семпла. За да се чувстваме релаксирани е важно да създадем нежна атмосфера, която да ни предразполага към спокоен сън. Материалите са ясни като леглото може да бъде както от масивна дървесина, така и с красива тапицерия.

Скандинавска баня

Приятни дървесни нюанси, лакирани повърхности и мек мат за контраст. Отворените рафтове и типичните крачета на мебелите напълно пресъздават скандинавския дизайн. Аксесоарите могат да бъдат дървени, керамични или от камък. Непретенциозни и елегантни са всички части в банята. Хавлиите и постелките също са в неутрални цветове, които напомнят за природата. Огледалата с осветление са добра идея, която ще добави допълнителен блясък на интериора.

Скандинавски начин на живот

Усещането за удобство е крайният резултат, който търсим. Бежовите нюанси, прави линии, качествени материи и тук-таме капитониране с копчета, напомнящи на класиката – това е скандинавският начин на живот у дома. Усещането за пространство и светлина са от първа необходимост, след което идва плавното преливане на земни цветове и добавяне на аксесоари, които да вдъхнат жизненост. Скандинавският интериор е изцяло насочен към създаването на уют, комфорт и позитивизъм. Следвайки стъпките към постигане на този красив стил, ще можем да се насладим на всичките му ползи.

Още вдъхновение:

Назад
© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik