Направи си сам етикети за подаръци от тесто

Направи си сам етикети за подаръци от тесто

Домашно изработените етикети за подаръци от тесто ще покажат лично отношение и внимание. А изработването им е съвсем лесно и приятно. Необходими са ни няколко матирала и малко свободно време. Креативността и коледното настроение са задължителни! Ето какво ни е нужно:

Необходими материали:

За тестото, наподобяващо глина при изпичане:

  • 2 чаши брашно
  • 1 чаша сол
  • 1 чаша вода
  • 1 чаена лъжичка олио за готвене

За украсата:

  • Златни люспи/златни листа
  • Апликационно мляко (лепило)
  • Четка за рисуване
  • Златна писалка

Съвет: Основната рецепта може да се приготви във всякакви количества, като внимаваме при увеличаването на дозата да запазим порциите.

Стъпка 1: Приготвяне на солено тесто

Смесваме брашното, солта и водата в определеното съотношение и омесваме. Ако все още тестото е течно, можем да добавим още брашно. Ако е твърде сухо, добавяме повече вода. След като направим тестото, поръсваме плота в брашно, за да не залепне при разточването. Разточваме до желаната дебелина – не твърде тънки, за да не се счупят, но не и твърде дебели. Препоръчваме да са дебели 0,5 см.

Съвет: Няколко капки олио за готвене ще направят повърхността по-гладка. Така работата ни по украсата ще бъде по-лесна.

Стъпка 2: Изрязваме с формички и изпичаме във фурна

Изрязваме с формички и ги поставяме в набрашнена тава. За да можем да закрепим етикетите за подаръците е важно да направим и малка дупка за панделката. След това ги поставяме във фурната и печем на възможно най-ниската температура. Това ще помогне тестото да не стане крехко. Печем за 30 минути на 60 градуса, след това още 30 минути на 100 градуса и накрая два часа на 120 градуса.

Съвет: Ако не искаме да използваме фурна, можем да спестим електроенергия като изсушим тестото. Трябва да го оставим на въздух на топло място в продължение на няколко дни.

Стъпка 3: Украсяване на етикетите

Сега трябва да сме креативни! Когато етикетите изстинат и изсъхнат, можем да започваме да ги украсяваме. Слагаме от апликационното мляко (лепилото), което ще послужи за основа на златните листа. Изчакваме няколко секунди и поръсваме със златните люспи или начупения златен лист. Когато сме готови, със златна писалка можем да напишем името на получателя на подаръка.

Нашите подаръци са готови! Остава само да поднесем на близките и да ги зарадваме. Индивидуалните етикети ще направят впечатление и ще донесат искрена радост. Затова нека се захващаме за работа и да подарим усмивка!

Тези етикети не са подходящи за хапване. 

Още вдъхновение:

Назад
© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik