Начини за сгъване на салфетки

Начини за сгъване на салфетки

Приготвянето на масата е част от декора и украсата, което носи удоволствие както на домакините, така и на гостите. Елегантната обстановка не се ограничава само до приборите и посудата, но включва и начина по който изглеждат салфетките. Този малък детайлен елемент може да направи всяко събитие незабравимо. 

Нека ви представим няколко различни техники за сгъване, които ще придадат стил на вашата трапеза.

Сгъване на салфетки в различни форми

Разнообразните варианти за сгъване предоставят възможност за игра с форми и създаване на креативни декорации на масата. Ето три интересни начина, по които може лесно да впечатлите гостите си:

  • Класическа правоъгълна салфетка

Вземете правоъгълна салфетка и я разгънете напълно. След това я сгънете наполовина, за да получите правоъгълник. Още веднъж я прегънете в средата, но този път отгоре-надолу, за да получите правоъгълник. Накрая я поставете под приборите или в средата на чинията.

  • С форма на джоб

Започнете с правоъгълна. Сгънете горната част надолу, така че да се образува джоб. Задръжте единия край, като оставите отворено пространство в средата. Сложете я върху чинията и използвайте получения джоб за приборите или избрани от вас декоративни елементи. Ако е от плат, например за сватба, може да е с пръстен, за да внесете повече стил на събитието.

  • Във вид на свещ

Сгънете цялата салфетка наполовина. Започнете да я завивате от единия край към другия, като оставите извивката отгоре. Отново я прегънете наполовина, така че тази извивка да остане в средата. Разгънете внимателно горната ѝ част, за да наподоби пламък на свещ и я сложете в чаша.

Сгъването по нестандартен метод може да промени изцяло визията на обстановката и да добави индивидуалност към всяко събитие. 

Как се правят декорации?

Салфетките са не само практичен аксесоар за масата, но и чудесен начин да придадете допълнителен шик и красота. Как да направите декорации от тях?

  • роза – изберете такава от два цвята, разгънете я напълно, а след това започнете да я завивате от единия край към другия, като оставите извивката отгоре. После завивайте навътре. Така ще получите роза в средата;
  • елха – трябва да е гладка и първо да се прегъне по диагонал, за да се получи триъгълник. Трябва да се завие от едната страна към другата, като така ще добие формата на връх на елха. Може да поставите звезда или клонка за по-автентичен вид;
  • ветрило – започнете да завивате от единия край към другия разгънатата изцяло салфетка от хартия, като оставите извивката отгоре. След това я сгънете наполовина отгоре-надолу. Отделете двата края на и леко я прегъвайте, за да наподобите ветрило.

Имайте предвид, че каквато и техника по сгъване да използвате, за да постигнете желаните резултати, е важно салфетката да е гладка и чиста.

Без значение дали се прави за Коледа, Великден, рожден ден, или за друго по-специално събитие, креативното сгъване може да направи всяка трапеза незабравима. Поиграйте си с формите и декорациите и ще внесете стил и елегантност в атмосферата.

Назад
© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik