Какво осветление да изберем за баня

Какво осветление да изберем за баня

Осветлението е най-важната част от планирането на банята. Тъй като в нея винаги е влажно, трябва да бъдем внимателни в избора на осветление. То трябва да бъде влаго- и водоустойчиво, както и IP-защитено, за да бъде напълно безопасно. Има и други особености, с които е препоръчително да се запознаем преди да направим своя избор. Ето и нашите съвети:

Основно осветление в банята

Най-важното правило е осветлението да бъде защитено от влага. Най-добре е да използваме водоустойчиви осветителни тела със защита IP67, които можем да поставим в непосредствена близост до душ и вана. Осветлението с една идея по-ниска защита IP65 е устойчиво на водни струи, а IP44, с още няколко единици надолу, е устойчиво на пръски. Можем да изберем от кое ниво на защита се нуждаем спрямо разположението на осветителните тела. Таванното осветление за баня е най-добре да бъде най-малко със защита IP44, макар че на пръв поглед ни се струва, че то ще остане защитено от водни пръски.

Осветление за шкафове

Има два варианта за осветление на шкафове в банята. Осветлението може да бъде интегрирано в мебелите или да бъде като отделен източник. Най-добрия избор е да добавим мебели със собствено осветление, които освен удобни са изключително стилни. Също така мебелите с осветление ще направят банята да изглежда по-широка и ще добавят повече стил.

Съвет: Най-подходяща за гримиране е неутралната бяла светлина

Студената бяла светлина засилва зачервяванията по лицето, а топлата бяла светлина подчертава тена. Неутралната бяла светлина (3300 до 4200 K) пък осигурява баланс на цветовете и е най-подходяща за гримиране. Тя отразява най-естествено цвета на лицето и се доближава най-много до дневната светлина.

Осветление на огледала

Осветление на огледала без сенки и отблясъци се постига най-добре с осветяване от двете страни. Но вариантите с осветени ленти само от една страна също са един добър вариант. При огледалата с осветление няма как да сгрешим – всичките вариации са повече от комфортни и елегантни. Те ще осигурят несравнимо удобство в банята и ще направят ежедневните козметични процедури и нанасяне на грим много по-лесни.

Назад
© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik