Каква е разликата между MDF и ПДЧ?

Каква е разликата между MDF и ПДЧ?

Каква е разликата между MDFи ПДЧ?

Най-разпространените материали последно време, използвани при производството на мебели и различни интериорни декорации, са MDF и ПДЧ. Нека разгледаме какво е пдч и mdf и какви са характеристиките и разликите на тези два материала.

Какво означава MDF и къде се използва?

MDF, или плоскост от дървесни частици със средна плътност, е съставен от дървесни частици, лепило и влагоустойчива смола. Получава се чрез пресоване на дървесните частици под високо налягане и висока температура. Ето какви са неговите предимства:

  • гладка повърхност – MDF има изключително гладка и равномерна повърхност, тъй като консистенцията му е много финна, която е идеална за нанасяне на боя;
  • прецизност – за разлика от дървото, MDF не се разцепва, не съдържа въздушни джобове и е много по-лесен за обработка. Също така, не се рони, поради което е подходящ за получаване на малки по размер елементи;
  • влагоустойчивост – той е влагоустойчив, което го прави подходящ за използване при кухненските изделия и дори в баните. При попадане на влага не я попива, не се раздува и не променя структурата или здравината си.

Поради тези му качества, MDF се използва значително в строителството и мебелната индустрия за направата на облицовки, стенни фасади, врати, плотове за кухни, мебели и други.

Какво е ПДЧ и къде намира приложение?

Пресованите дървени плоскости са направени от смлени дървесни частици, слепени с влагоустойчиви лепила. Те също се пресоват под високо налягане и висока температура. Какви са неговите преимущества?

  • икономичен – ПДЧ се явява по-икономичен избор в сравнение с MDF или естественото дърво, което го прави предпочитан избор за разнообразни проекти;
  • издръжлив – този материал е плътен и може да издържи на тежест и износване, което го прави подходящ за изработка на различни мебели;
  • разнообразие – ПДЧ се предлага в различни размери, като има наличности с различни дебелини. Това, от своя страна, предоставя голяма гъвкавост при проектирането.

Благодарение на своите разнообразни приложения, също е популярен и широко използван при изработката на мебели и в строителството, като се предлага ламинирано ПДЧ, от фурнир и други.

Разликата между MDF и ПДЧ се изразява в състава и характеристиките на материалите. И двата вида са изключително употребявани при производството на мебели и други проекти. Изборът между тях зависи от конкретните нужди и бюджет, но и двата вида предлагат разнообразни възможности за креативни и издръжливи решения.

Назад
© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik