Направи украса от макраме - 4 лесни стъпки

Изкуството да се връзва прежда в красиви форми, познато изначално от Ориента като макраме, е изключително актуално днес. С тази техника можете да създадете напълно индивидуална украса, подходяща за целия дом. Дори да сте напълно начинаещи ще можете да се справите с помощта на нашите напътствия. Да започваме!

Необходими материали:

  • Малък клон или дървена пръчка
  • Прежда (2 мм, усукана)
  • Метър
  • Ножица
  • Гребен
  • Преса за коса или ютия

Стъпка 1: Фиксиране на шнурове прежда към пръчката

За всяко перо се срязват два шнура с дължина от 3 м всеки и се завързват за пръчката с т.н. възел „чучулига“. Още познат като „стартов“ с него започват почти всички макраме орнаменти.

Съвет: Въпреки че дължината на спиралите е различна, можете да оставите всички конци по 3 м дължина. Това, което е в повече, ще се използва при свръзката на сплетената част с перото. Така ще избегнете риска накрая преждата да се окаже недостатъчно дълга.

Стъпка 2: Завързване на спиралите

Непосредствено след първоначалния възел („чучулига“) започвате да правите т.н. „половин кръстат възел“, който оформя спиралата.

За целта използвате двата външни конеца (работни) като правите кръстатия възел около вътрешните два конеца (носещи). Важно е всички възли на една спирала да се правят винаги само отляво или отдясно, така че да може да се усуче спиралата.

Съвет: Спиралите най-добре се завързват във висящо положение. Затова намерете подходящо място, където да закачите пръчката. Такова може да бъде сушилката за пране.

Стъпка 3: Завързване на перата

За всяко перо се отрязват по 6 шнура с дължина от по 20 см и се разделят на състоящите ги конци. Ако ползвате прежда, при която са усукани три конеца, това означава, че ще работите с общо 18 конеца.

Външните два конеца, с които направихте спиралата, се оставят настрана, те ще образуват най-външната част на перото. Сега започвате да плетете с вътрешните два (носещите) и отрязаните от по 20 см. С помощта на видоизменен „стартов“ възел отрязаните конци се завързват последователно към двата носещи конеца на спиралата.

Съвет: Ако желаете перата да се получат по-плътни, можете да не разделяте преждата на съставните й конци, а да използвате цели шнурове прежда. В този случай трябва да използвате повече на брой шнурове.

Стъпка 4: Изрязване на перата

В последната стъпка остава да „срешете“ преждата и да я пригладите. Можете да ползвате ютия или преса за коса. За да добият конците подходяща форма, остава да изрежете във форма на перо.

 

Още през 13-ти век изкуството да се плете макраме идва от Ориента в Европа. Някога тази техника се е използвала главно за производство на украса и текстил и е имала малко допирни точки с макрамето, каквото ние го познаваме. Днес се използват множество различни техники и комбинации от такива, което позволява създаването на истински уникати. Макрамето се вписва чудесно във всеки стил на обзавеждане, внасяйки топлина, уют и нотка носталгична романтика.

Непременно изпробвайте да направите сами произведение на изкуството от макраме. Кой знае, може да откриете своето ново хоби и цял един нов свят…

© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik