Списък за новородено – първите покупки

Новината, че очакваш бебе, идва с вълна от емоции, а след това бързо-бързо се превръща в трепетна подготовка. Първо фантазията се активира, винаги придружена с въпроси и неизвестни. Нямаш търпение да организираш пространство в дома за малкото чудо, пък и моментът наближава неусетно. Не се бави с излишно умуване, а направо грабвай нашия списък и спокойно си избери най-необходимото. Не е кратък, но сме изброили точно това, което наистина ще ти е много, много полезно. За улеснение сме обособили продуктите в няколко ключови категории с кратко разяснение към всяка малка група – количество и предназначение.

Оборудване за бебешкия кът

Един нов свят се образува в дома ти, при това изграден само от вълшебства и непознати приключения! Вече знаеш дали ще отделиш стая за бебето, дали ще му обособиш кът в спалнята, или в някоя от другите стаи. Следва нелеката задача за избор на подходящо легло, шкафчета, корито за къпане, място за повиване и уютно гнездо за дрямка през деня.

 1. Креватче: Трансформиращо се легло, което „расте“ заедно с детето; легло с подвижна страница „NEXT TO ME“; сгъваема кошара или люлка – зависи от пространството, разположението на стаите и мястото, което ще предвидиш. Осигури специален матрак, а ако има решетка, хубаво е да се снабдиш с мек обиколник, който е в списъка с уютен текстил.
 2. Много е важно да обособиш място за смяна на пелени, върху което да поставиш мека или твърда подложка.
 3. Вана за вечерната баня: избери със стойка, за да не натоварваш кръста. Единият вариант е да вземеш анатомична, другият е, да си осигуриш анатомична поставка за бебето във ваната.
 4. Бебешко гнездо: много полезен аксесоар още от самото начало. То е меко и удобно, добре защитено от всички страни и съвсем компактно. Преносимо е и идеално за поставяне на всяко място.
 5. Бебешки люлеещ се шезлонг: предлага място за сън, за игра и за наблюдение на мама през деня.
 6. Играчки за новороденото: музикалните въртележки се поставят над креватчето или кошарата. Те успокояват бебето, едновременно с това го разсейват и развиват когнитивните му умения. Някоя смешна и цветна дрънкалка също никога не е излишна наоколо.

Твоят бебешки кът
 1. МЕКА ПОДЛОЖКА ЗА ПОВИВАНЕ 50X70 CM -
  LORELLI МЕКА ПОДЛОЖКА ЗА ПОВИВАНЕ 50X70 CM
  25,99 лв.
  Различни варианти
  Избери вариант
 2. WINNIE THE POOH ВАНА С ИЗТОЧВАНЕ -
 3. ДРЪНКАЛКА -

За разходките

Любимото време, прекарано с бебето, което то ще очаква всеки ден с нетърпение! Пълно разнообразие от специално оборудване за тези моменти, което малко обърква, но пък дава богат избор и възможности. Най-лесно е да се спреш на комбинирана бебешка количка 3 в 1, която включва столче за кола, зимен кош и лятна седалка. В тези комплекти обикновено са добавени покривало, дъждобран, поставка за чаша, чанта и багажник, за да не се тревожиш за детайлите. В случай, че избереш да ги купиш отделно, имай предвид следното:

 1. Не всяко столче за кола се адаптира към шасито на количката. Прецени дали искаш стационарно столче за по-дълго време на ползване; подвижно, но за по-кратък период – тип кошница; или столче в комплект с бебешката количка, което също е за най-ранните месеци. Столчето е задължително, когато возиш дете в колата.
 2. Зимните бебешки колички са удобни за студените месеци в годината, но за по-топлите ще трябва да смениш коша с по-олекотен вариант, тип лятна седалка със сваляща се облегалка за сън. Чудесен вариант е комбинацията 2 в 1: бебешки кош и седалка с функция сън.
 3. Може да си харесаш количка само с бебешки кош за новородено, а на по-късен етап да купиш допълнителна лятна количка за по-голямо бебе (след 7-ми месец).
 4. Задължително се оборудвай с качествено покривало, дъждобран и чадър за прикрепване към количка.

Кенгуру, ергономична раница, слинг – много удобен аксесоар за динамичните родители, който може да се използва дори вкъщи, когато бебето има неспокоен ден. Не е задължително да го имаш, но е практично улеснение.

За разходките навън

Уютен текстил за дома и за разходка

Всичко, което трябва да бъде винаги подръка, да създава уют и сигурност на малкото бебе, да му осигурява спокоен сън вкъщи и навън, или пък да го сгуши, като майчина прегръдка! А то не е никак малко и не е за пренебрегване – дори да имаш малко в повече – по-добре.

 1. Памучни пелени: 2-3 комплекта ще свършат чудесна работа. Предназначението им е толкова богато, колкото обширни са твоите идеи за използване. Стават за мека подложка по време на повиване; за лека завивка по време на кратка дрямка; за постелка върху вана по време на къпане, за увиване на бебето при по-хладно време. Идеални за вътре, за вън, за количка, за бебешко столче, за корито...
 2. Спален комплект за креватче: 2 комплекта стигат. Избери ги според сезона, според вида и размера на креватчето (кошарката, люлката). Имай предвид, че чувалче за сън в първите няколко месеца не ти е необходимо. Чаршаф, калъфка за главичката (без дебела възглавница) и завивка.
 3. Непромокаем протектор за матрак: задължително 1-2 бр. В зависимост от вида на леглото, може да вземеш и непромокаема подложка, с която да предпазиш матрака от намокряне.
 4. Памучен обиколник за креватче и кошара: ако имаш бебешко легло или кошара с решетка, задължително е да сложиш от вътрешната страна мек обиколник, който да защити малкото от удряне в твърдите краища.
 5. Памучно одеяло: 2-3 бр. според сезона. Също толкова практични, колкото тънките памучни пелени, бебешките одеяла с универсално предназначение са безценни!
 6. Комплект за количка: може да избереш сред разнообразните видове на пазара, които включват всичко необходимо. Обикновено в количката се слага мека непромокаема подложка, върху нея памучен чаршаф, много фина възглавничка (или само калъфка) и завивка. За зимата си осигури дебело чувалче за количка, което е добре подплатено, с качулка за глава и с промазан външен слой, защитаващ от вятър, студ, сняг и дъжд.
 7. Хавлия за баня: хавлийките за новородено не са тип халати, а представляват правоъгълни кърпи с качулка, с които да го обгърнеш за подсушаване. Една ти е достатъчна в началото, плюс няколко кърпи за дневни измивания при нужда.

Уютен бебешки текстил
 1. БЕБЕШКИ СПАЛЕН КОМПЛЕКТ 4 ЧАСТИ -
  CLASY БЕБЕШКИ СПАЛЕН КОМПЛЕКТ 4 ЧАСТИ
  вместо 39,99 лв. Специална цена 29,99 лв.
  Различни варианти
  Избери вариант
 2. TRENDY ОБИКОЛНИК-ПЛИТКА 200X15 СМ -
  PATINIO TRENDY ОБИКОЛНИК-ПЛИТКА 200X15 СМ
  59,90 лв.
  Различни варианти
  Избери вариант

Аксесоари за хранене

Няма значение дали бебето се кърми, или се храни с адаптирано мляко. Имаш нужда от комплект шишета, биберони, термоси и кутии за съхранение, четки за почистване, стерилизатори и др.

Готов пълен комплект за новородено с различен размер шишета, биберони за хранене, залъгалки и четки за измиване, стерилизатор: един такъв комплект за начало е идеален.

В случай, че не искаш готов комплект, хубаво е да си осигуриш следните аксесоари за хранене:

 1. Шишета: 2 бр. малки и 2 бр. големи (за кърма, мляко, вода, чай).
 2. Резервни биберони: 2-3 бр. не са излишни. Бибероните имат отвори с различна големина. Новороденото ползва този с най-малкия отвор, за да приема млякото бавно и без задавяне. Постепенно първоначалният биберон се заменя от такъв с по-голям отвор, което идва с растежа на бебето и обикновено то само показва, че е готово за смяната.
 3. Биберон-залъгалка: тук вече трябва да експериментираш, тъй като само бебето може да покаже кой модел му харесва за успокояване. Вземи пробно един биберон за начало.
 4. Четка за почистване на шишета: 1 бр., която да се използва единствено и само за бебешките аксесоари за хранене.
 5. Нагревател за шишета: много полезен уред, тъй като с него ще отговориш мигновено на гладното бебе, което те събужда през нощта – за нула време ще затопляш кърма от хладилник или адаптирано мляко (точно с правилната температура).
 6. Стерилизатор за шишета, биберони и аксесоари: безценна придобивка!

Избери само дали да е електрически, или за микровълнова фурна. Ефектът е един и същ – и двата модела работят на принципа на стерилизиране с гореща пара.

Термос: подходящ е за разходка, когато наближи времето за хранене на бебето, а ти не искаш да се прибирате. В термос може да съхраняваш готовото топло мляко или топла вода, с кято да приготвиш сухото мляко, докато сте навън.

Аксесоари за хранене
 1. NUK FOR NATURE БИБЕРОНИ ЗА ХРАНА СИЛИКОН 0+ S, 2БР. -

Първите дрешки

Малкият човек има нужда от дрешки веднага след раждането. Те трябва да са меки и удобни, нежни към чувствителната кожа и осигуряващи комфорт според сезона. Предвиди по няколко чифта от основните, тъй като бебето пълни често памперса, храни се през два-три часа и се случва да се изцапа.

 1. Боди с къс ръкав и боди с дълъг ръкав: поне 5-6 бр., съобразени с текущия сезон. Но при всички случаи, времето е променливо, така чe ще влязат в употреба и двата вида.
 2. Ританки: 5-6 бр. (с уговорката, че докато се специализираш с перфектното поставяне на памперса, може той да пропуска тук-там)
 3. Памучни ръкавички срещу одраскване: 2-3 чифта ще стигнат. Ръчичките на бебето са доста подвижни и техните некоординирани движения предизвикват одраскване по лицето. Ноктите му са много остри и тънки, затова при неволно ръкомахане (по време на сън, при неспокойство или спонтанно) има риск от червени надраскани линии по кожата, които не са желателни.
 4. Чорапки: 5-6 чифта винаги са необходими, дори и в разгара на лятото.
 5. Камизолка, жилетка: при по-хладно време подготви 3-4. Обикновено се слагат върху бодито, но вършат работа и вместо него. Ако не предпочиташ боди, може да сложиш само камизолка, но тя трябва да е хубаво пъхната в ританките.
 6. Гащеризон: 5-6 бр., защото са много удобни. Лятото може да ги обличаш директно върху памперса, а зимата – върху боди с къс или с дълъг ръкав. Ако ти се струват по-лесни и бързи при нощна смяна на памперса – ползвай ги през нощта.
 7. Тънка памучна шапка: 2-3 бр. са достатъчни. Малката главичка трябва да бъде защитена, дори и от лек полъх на вятъра. След къпане, докато бебето се адаптира от загряването във водата към температурата в стаята (ако поддържате хладна стая), също може да я слагаш.
 8. Плътна памучна шапка: 2-3 бр. за разходки навън при топла пролет или топла есен.
 9. Лигавник: само по желание 2-3 бр. и задължително от мека памучна материя, без гумирана подложка. В самото начало няма особена нужда от лигавник.
 10. Комплект за изписване: сам по себе си той включва всичко най-необходимо за новороденото, отново съобразен със сезона. Обикновено тези комплекти са с по-красив дизайн, предвид празничното посрещане у дома.
 11. Зимни дрешки: дебела грейка тип „космонавт“, топла шапка, топли ръкавички, вълнени терлички

Бебешки дрешки за първите моменти

Бебешка козметика и специални аксесоари

Новороденото обича вниманието и нежните грижи, защото така расте щастливо и спокойно. Кожата му е чисто нова, така че трябва деликатно да я адаптираме към околния свят. Пръстчетата са малки, а ноктите тънки и остри, трудни за изрязване. Косата му е фина, а главичката се бели. За да бъде всичко под контрол, правилно и лесно, попълни едно пространство в дома с необходимите козметични аксесоари, следвайки този списък:

 1. Памперси за новородено – пробвай първо с един малък пакет, за да се увериш, че конкретната марка е подходяща за кожата на твоето бебе
 2. Бебешки мокри кърпички: голям и малък пакет – тук важи правилото първо проба, след това купуване на по-голямо количество
 3. Лепенки за пъпче
 4. Спирт и пудра за пъпче
 5. Бебешки сапун
 6. Специален шампоан за коса и тяло
 7. Олио или мляко за мазане след къпане
 8. Крем против подсичане
 9. Клечки за уши с ограничител (специално за бебе)
 10. Ножичка за новородено
 11. Термометър за телесна температура
 12. Четка за коса (също и за масаж на главата при наличие на бебешка коричка (бебешка кал, млечна коричка, крусти)
 13. Аспиратор за нос (за изтегляне на секрет, когато пречи при хранене)
 14. Физиологичен разтвор
 15. Специален препарат за измиване на шишетата
 16. Бебешки прах за пране и омекотител
 17. Термометър за вана
 18. Термометър за стая

Козметични аксесоари за малкия човек

За мама

Мама е титла и затова комфорта, спокойствието, почивката и доброто настроение не са лукс и глезотия, а са задължителни! Ето какво може да се добави към по-горния списък само по желание, но с голяма препоръка, заради щипката щастие:

 1. Специално проектиран стол за кърмене
 2. Възглавница за кърмене
 3. Покривало за кърмене
 4. Помпа за изцеждане на кърма (електрическа или ръчна)
 5. Бебефон

За комфорта на мама

Не пропускай:

© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik