Кърмене на бебето – любов и приключение

Кърмене на бебето – любов и приключение

Няколко съвета от нас за едно вълнуващо преживяване, изпълващо малкия свят помежду ви с вълшебен заряд!

От днес вече сте мама и приемате тази титла с гордост, с трепетно вълнение и с непознато досега щастие. Обаче, малкото човече се сгушва във вас – гладно и ревящо, и тогава разбирате, че сте си отредили много главна роля, за която не сте репетирали. Спокойно! Няма място за плахи чувства, има място само за въпроси с бърз отговор, които тук ще разясним и след това за много практика, в която с всеки изминал час ще навлизате в свои води с усмивка и самочувствие!

Какво означава коластра и защо тя е толкова важна?

Коластрата е първото мляко, което се отделя от млечните жлези. Представлява гъста консистенция със жълтеникав цвят, която е пълна с полезни вещества и микроелементи – естествени имуностимулатори и фактори на растежа. Изключително богата е на бетакаротин, важен за защита от инфекции, както на многобройни витамини и минерали, необходими на новороденото. Постепенно коластрата се променя (за около една седмица), а гърдите започват да произвеждат преходна и след нея т.нар. зряла кърма.

Съвет: Не се притеснявайте да искате съдействие от акушерките в болницата или от някоя опитна майка, близо до вас в отделението. От съществено значение е да имате вяра, че ще се справите и нито за миг да не се отказвате. Важно е да поставите бебенцето удобно, като главата и тялото му да са в една права линия. С едната ръка придържате цялото му тяло, а с другата си помагате при сученето – трябва да обхване възможно най-голяма част от зърното и ареолата.

За комфорта ви по време на този вълнуващ и несравним естествен процес, ще се погрижат пухкавите текстилни възглавнички за кърмене, създадени с любов към майката и бебето. Предлагат се в щедри размери – между 40 и 190 см и обикновено са изключително гъвкави – позволяват голямо разнообразие от удобни пози и осигуряват чудесна опора за придържане на малкото кърмаче.

Кога да сложим бебето на гърдата, през какъв интервал и какво да правим, ако спи непробудно?

Веднага може да кърмите новороденото, стига да сте във форма!

Естественият порив за сучене се е появил в развитието на бебето още през бременността ви, така че, то е една крачка пред вас в приключението. Поставете го в позата, която описахме по-горе, помогнете му да обхване възможно най-голяма част от зърното и ареолата (по този начин притокът на кърма се стимулира много бързо, а вие не изпитвате дискомфорт) и се оставете в негови ръце – то най-добре знае как да се храни и какво количество му е необходимо. Постепенно ще се научите да разпознавате кога наистина се храни и кога просто се приспива, кога кърмата ви чувствително е намаляла и кога стои в гърдата, без да достига до бебето. Обикновено след засищане, то се отпуска и в повечето случаи заспива – това ви дава знак, че всичко е минало успешно.

В първите месеци кърменето се повтаря по 8-12 пъти в денонощие, тъй като коремчето му е голямо колкото черешка, а и бебето не разпознава режима на възрастните за дневно хранене и нощно спане. Най-често то само определя интервалите през около два-три часа, а взаимната връзка помежду ви стимулира производството на кърма спрямо тази нагласа.

Понякога се случва мъникът да заспи дълбоко и непробудно, а вие да се притесните, че пропуска някое от храненията. Оставете се на интуицията. Някои баби ни учат да ги будим като войници, други баби ни се карат, че нарушаваме сладкия сън... Няма точно правило. Обикновено гладен човек не спи дълго време... Така че, ако пропусне едно хранене – поспете заедно с него, ще усетите приток на енергия; ако пропусне няколко хранения и това не ви дава мира – събудете го, за да се нахрани, обикновено не отказва любимата си прегръдка с вас.

Работеща мама – има решение!

Разбира се, че може да ви се наложи да отскочите до офиса или дори да се върнете на работа в първите месеци след раждането! Живеем динамично в съвременен модерен свят, в който носим не по две, а по четири дини под мишница, наравно с новороденото.

Аксесоарите за кърмещи майки са незаменими асистенти и тяхното разнообразие ще отговори на всичките ви очаквания. Електрическите или ръчни помпи, комплектите с включени шишета и контейнери за съхранение, подплънки, компактни чанти и др., ще отстранят притеснението ви и ще съдействат успешно за поддържане на храненето с кърма. Ето и колко време може да съхранявате кърма, без нарушаване на състава ѝ и без разваляне:

  • На стайна темепература: 6-8 часа
  • В хладилник: 5 дни
  • Във фризер: от 3 до 6 месеца

 

С какво да се храним за пълноценна кърма, пълна с витамини?

Ако се храните здравословно – чудесно, ако обаче сте свикнали да похапвате солен чипс с подправки и сладки торти с много млечен шоколад – стоп! Сега е моментът да припомним, че кърмата се произвежда от организма на майката, така че, каквито вещества и микроелементи приема тя, такива ще се прехвърлят и в нейната кърма. Нашият списък ще ви съдейства за бърза справка с да и не, а вие може да ни споделите, ако се сетите за нещо ключово, което изпускаме:

ДА на тези храни:

  • Плодове и зеленчуци – зареждат с витамини, минерални соли, вода, влакнини, лесно усвоими въглехидрати – незаменими антиоксиданти;
  • Пълнозърнести храни, ориз, картофи, макарони – когато не са пържени, те са източник на полезни въглехидрати (в приемливи количества);
  • Крехко месо, яйца и варива – богати на протеин (мазната риба, като сьомга, също е полезна!);
  • Млечни продукти – осигуряват необходимия калций;
  • Черен шоколад над 70% в малки количества – чудесен прием на магнезий;
  • Маслини, авокадо, семена – растителни мазнини, без които не можем;
  • Вода в големи количества – няма нужда от уточнение, но все пак – и кърмата обича вода!
  • Хапвайте си в умерени количества, дори и храни, които не са в полезния списък, за да бъдете спокойни и щастливи – това е особено важно по време на кърмене!

НЕ на тези храни:

  • Пържено, пикантно, пресолено;
  • Пакетирани снаксове, чипсове, консервирани продукти;
  • Силно кафе, силен чай (кафето в умерено количество дава сили, не го спирайте съвсем...);
  • Спиртни напитки (може чашка леко и качествено вино за отпускане);
  • Тютюнопушенето не спада към храните, но пък е водещо при вредителите – нямате нужда от това, нито вашето бебе, нито кърмата ви!

И в заключение: Някои бебета развиват алергии към определени храни. Възможно е да се храните здравословно ии пълноценно, а бебето да получи обрив или стомашни болки. Това са естествени процеси в организма, за които не бива да се вините. Също така, възможно е да похапвате чипс и сладкиши, а бебето да е в чудесна форма, благодарение на вашата кърма... Всеки съвет от нас е само препоръчителен. Ние затова си имаме мото: живеем разумно и следваме интуицията – подаряваме ви го!

Удобно кърмене? Дори повече от удобно!

Знаете ли, че освен мебелите за новородени, съществуват фотьойли, предназначени за кърмачки? Да, дизайнерите мислят за майките и проектират невероятни столове, в които те да се чувстват не по-малко обгрижени от своето дете! Някои от тях са с меки и подплатени подлакътници, с люлееща се конструкция, с висока облегалка и дори с табуретка за краката... Кърменето се превръща в любимо занимание, в което постепенно изграждате здрава и сплотена връзка помежду си, а прегръдката на комфортния фотьойл - в сгушена и здравословна грижа за бебето в часовете за хранене.

 

Темата за кърменето е обширна, вечно коментирана от специалисти, от майки, от баби и дори от неопитни многознайковци. Няма как да обхванем всичко в детайли, ако не напишем поне тънка книжка-наръчник... Затова в завършек ще обобщим ползите от кърменето и ще се радваме, ако сме били полезни с тази статия, в която подбрахме основните отговори за младите питащи майки.

Най-общи ползи от кърменето:

  • Продължава сигурната връзка между майката и бебето след раждането, като помага за спокойно и бързо адаптиране на новороденото към света;
  • Дава всички пълноценни имуностимулиращи вещества и микроелементи, от които се нуждае малкото, за да расте здраво, тъй като майчината кърма е естествен антиоксидант;
  • Помага на майката да възстанови по-бързо фигурата си след раждането;
  • Удобна храна – винаги под ръка, когато пътувате или сте на разходка;
  • Кърменето е напълно безплатно, а всъщност скъпоценно;
  • Най-естествената природна връзка между майката и бебето.

Може би трябваше да уточним и въпросът с отбиването, който също е противоречив и зависим от субективни фактори. Според статистиката, най-добре е кърменето да продължи една година. Според някои специалисти в областта, е хубаво да се кърми поне до две годишна възраст, наравно със захранването с твърда храна и преминаване към общата семейна храна. Според нас, задължително е да се опита! Колкото, толкова – нужни са любов и хармонична връзка с родителите, които са основа за израстване на едно здраво, усмихнато и спокойно детенце.

Разбира се, че кърменето е естествен процес и не само за хората, а за всички бозайници и разбира се, че продължава връзката между майката и бебето, след 9-те месеца в очакване. Но е важно да имате предвид, че ако не успеете да кърмите по здравословни причини или по лични подбуди, бебето ви няма да е лишено от обич и добро захранване, и ще успеете да изградите същата пълноценна и дълготрайна сплотеност помежду си.

Назад
© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik