Сервиз за хранене с мраморен дизайн - направи си сам

Цветната посуда създава едно неописуемо лятно настроение у дома! А какво ще кажете да развихрите въображението си и с творчески замах да създадете свой собствен дизайн върху стария бял сервиз вкъщи? А ако нямаш такъв – винаги можеш да се сдобиеш с нов и да го превърнеш в истинско произведение на изкуството!

Какво ти е нужно:

  • Бял сервиз – може да бъде старият сервиз, от който вече нямате нужда и се чудите какво да правите или пък чисто нов, който да украсите с малко повече цвят! Важно е да са много добре почистени, без мазни петна и замърсявания.
  • Купа с хладка вода, която да бъде достатъчно голяма, за да потопите отделните части от сервиза.
  • Лак – всеки вид лак е напълно подходящ. Тук идва ред на въображението!
  • Порцеланово лепило или прозрачен лак – трябва да се уверите, че тези материали са подходящи и безопасни при досег с храна.
  • Четка, пръчка и гумени ръкавици - не са задължителни, но могат да улеснят много работата.

 

Виж още >

Как се прави:

1. Нанесете лак:

Напълнете купата с хладка вода и изсипете в нея избраните лакове. По желание можете също да нарисувате ваш модел с дървена пръчка.

Съвет: Ако лакът се разтича добре във водата, можете да сте сигурни, че водата има правилната температура и че избраният лак е наистина подходящ за мраморния дизайн.

2. Потопете съдовете:

Сега започва истинското забавление: потопете някой от съдовете във водата и след това бавно ги извадете отново. Можете да използвате дървена пръчица, за да отделите припокриващия се лак за нокти. Зоните, които не ви харесват, могат да бъдат коригирани незабавно с лакочистител. Преди да започнете следващото „гмуркане“, трябва да отстраните остатъците от лак в купата от водата с дървената пръчица.

Съвет: Потопете съдовете във водата възможно най-вертикално. Този метод важи особено за чиниите!

3. Направете покритието издръжливо:

Когато оцветеният сервиз е изсъхнал добре (в идеалния случай 24 часа), най-добре го запечатайте с прозрачен лак, безопасен при досег с храна. Като алтернатива можете да намажете съдовете с порцеланово лепило, да ги оставите да изсъхнат и да ги изпечете във фурната (според инструкциите на лепилото).

Съвет: При сушене и печене се уверете, че съдовете са поставени правилно, за да не се появят дебели или обезцветени участъци.

Бързо, лесно и… красиво! Не поставяйте ограничения на въображението си – сервизи за хранене, вази, фенери, великденски яйца или пък коледна украса… всичко може да бъде украсено! По този начин можете да измислите уникални и единствени по рода си подаръци за любимите си хора. Творческите проекти ви очакват. И не забравяйте да се забавлявате!

© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik