Цветна температура в Келвин

Цветът на осветлението е от решаващо значение за въздействието, което целим в общия интериор на помещението и винаги влияе на настроението. Така наречената цветна температура на лампата се измерва чрез единицата Келвин (К). Сега ще разнищим какво означава това число и защо светлият цвят е идеалният избор за всеки дом!

Обща информация 

Подробности за цветната температура винаги можете да откриете на опаковката или в упътването. Спектърът за осветление в частни домове варира приблизително от 2700 до 8000 Келвина. Топлата светлина в ниския диапазон на Келвин е по-жълта и създава уютна, успокояваща среда в помещението. Студената светлина във високия диапазон на Келвин изглежда по-синя и влияе на сетивата ободряващо – тоест, идеална е за работни зони.

Съвет: Лампите с контролер на цветната температура са истинско откритие – само за секунди превръщат студената работна светлина в топла и релаксираща, и обратно.

Перфектна цветова температура за всяка стая

Топла бяла светлина
2700 до 3300 Келвина

Топлата бяла светлина е идеална за стаи, в които се релаксира и почива. Създава усещане за благополучие и уют, тъй като подсъзнателно се асоциира със светлината на свещите и залезите.
Ефект: отпускащ, медитиращ, гостоприемен
Предназначение: хол, трапезария, спалня

Неутрална бяла светлина
3300 до 5300 Келвина

Докато топлата бяла светлина осигурява максимална релаксация, неутралната бяла светлина повишава вниманието. Следователно този светъл цвят се използва предимно за помещения, които изискват повишена концентрация.
Ефект: насърчава концентрацията
Предназначение: кухня, всекидневна, самостоятелна работна зона, детска стая, баня

Студена бяла светлина
Над 5300 Келвина

Студената бяла светлина наподобява светлината на слънцето по обяд и се използва често в помещения с необходимост от включване на лампи през деня. Тялото несъзнателно активира клетките и преминава в състояние на повишена бдителност. Резултатът е усещането, че сме в по-добра форма и с отлична мотивация.
Ефект: ободряващ
Предназначение: самостоятелна работна зона, хоби стая, фитнес зала

© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik