Перфектно планиране на осветлението в дома

Интересно, полезно и професионално:

 

  1. Общи съвети за осветление
  2. Идеално планиране на осветлението за всяка стая
  3. Интелигентното SMART осветление

 

Как да проектираме осветлението като професионалисти (1)

 

Общи съвети

 

Цветът на светлината (Келвин), интензитета на светлината (Лумен) и контрастът, създаден от съотношението пряка и непряка слънчева светлина, са ключовите фактори в търсене на комфортна атмосфера, отговаряща на типа помещение. Преди да планирате и комбинирате успешно тези важни показатели, имайте предвид основните 5 фактора:

 

  • Предвидете възможно най-много източници на захранване, тъй като това опростява инсталирането на лампите.
  • Откраднете си съвет от нашите кратки, но насочващи статии, за да избегнете грешки за начинаещи, като твърде много или твърде малко лумени.
  • Енергоспестяваща, LED или халогенна крушка? Оптималното решение спестява електроенергия!
  • Винаги използвайте 3 различни източника на светлина в помещение, за да създадете хармоничен ефект.
  • Уверете се, че лампите са екранирани, за да не предизвикват отблясъци.

Тук следват 8 малки банера, подредени два по два, които водят към отделни статии:

Идеално планиране на осветлението за всяка стая – заглавие над двата първи банера:

 

Идеален интензитет на осветлението във всяка стая
Идеален интензитет на осветлението във всяка стая

Светлината в лумени

В допълнение към преминаването към светодиоди, ватовете на електрическата и халогенна крушка се изместват от т.нар лумени. Разкриваме какво представлява новата единица за интензитет на светлината, как се конвертират лумени във ватове и колко лумена на м2 са идеални.

 

Лумен като нова стойност за яркост

За да се определи яркостта на една лампа, мощността (или консумацията на енергия) дълго време беше от решаващо значение. Тъй като съвременните специалисти създават много по-енергийно ефективно осветление, то изисква доста по-малко ватове, за да произвежда същата яркост. Съответно новата единица за обозначаване интензитета на светлината е лумен (lm)

Таблица за сравнение ват/лумен

Колко лумена на м2 са ви необходими за една стая?

За основно осветление в жилищни помещения се препоръчват 100 лумена на м2. В пространства с повече активност обаче, като кухня, кабинет или баня, интензитет на светлината до 300 лумена на м2 е перфектен.

Пример: Ако вашата всекидневна е 30 м2, стенните и таванните лампи за основно осветление трябва да имат комбиниран светлинен интензитет от 3000 lm. Можете да добавите акценти, задълбочаващи търсената атмосфера – дискретни подови или настолни лампи.

Светъл цвят Келвин за слънчева атмосфера в дома това заглавие върху снимката и линк към текста за Келвин

Светъл цвят Келвин за слънчева атмосфера в дома
Светъл цвят Келвин за слънчева атмосфера в дома

Цветна температура в Келвин

Цветът на осветлението е от решаващо значение за въздействието, което целим в общия интериор на помещението и винаги влияе на настроението. Така наречената цветна температура на лампата се измерва чрез единицата Келвин (К). Сега ще разнищим какво означава това число и защо светлият цвят е идеалният избор за всеки дом!

 

Обща информация

Подробности за цветната температура винаги можете да откриете на опаковката или в упътването. Спектърът за осветление в частни домове варира приблизително от 2700 до 8000 Келвина. Топлата светлина в ниския диапазон на Келвин е по-жълта и създава уютна, успокояваща среда в помещението. Студената светлина във високия диапазон на Келвин изглежда по-синя и влияе на сетивата ободряващо – тоест, идеална е за работни зони.

 

Съвет: Лампите с контролер на цветната температура са истинско откритие – само за секунди превръщат студената работна светлина в топла и релаксираща, и обратно.

 

Перфектна цветова температура за всяка стая

 

Топла бяла светлина

2700 до 3300 Келвина

Топлата бяла светлина е идеална за стаи, в които се релаксира и почива. Създава усещане за благополучие и уют, тъй като подсъзнателно се асоциира със светлината на свещите и залезите.

Ефект: отпускащ, медитиращ, гостоприемен

Предназначение: хол, трапезария, спалня

 

Неутрална бяла светлина

3300 до 5300 Келвина

Докато топлата бяла светлина осигурява максимална релаксация, неутралната бяла светлина повишава вниманието. Следователно този светъл цвят се използва предимно за помещения, които изискват повишена концентрация.

Ефект: насърчава концентрацията

Предназначение: кухня, всекидневна, самостоятелна работна зона, детска стая, баня

Студена бяла светлина

Над 5300 Келвина

Студената бяла светлина наподобява светлината на слънцето по обяд и се използва често в помещения с необходимост от включване на лампи през деня. Тялото несъзнателно активира клетките и преминава в състояние на повишена бдителност. Резултатът е усещането, че сме в по-добра форма и с отлична мотивация.

Ефект: ободряващ

Предназначение: самостоятелна работна зона, хоби стая, фитнес зала

Професионално планиране на осветлението за всяка стая (2)

Идеалното осветление за трапезарията
Идеалното осветление за трапезарията

Осветление за трапезария

Вечер за игри, вечер за двама, вечер за домашни по математика – трапезарията е центърът, обединяващ цялото семейство. За да сте сигурни, че ще се наслаждавате на правилна светлина във всяка ситуация, комбинирайте индиректно осветление с допълнителни висящи лампи над масата, за да създадете приятна атмосфера. Осигурете основната яркост в зоната със стенен, подов или таванен светлинен източник. Топлата бяла светлина ще осигури търсения уют, като препоръчваме яркостта да е 100 лумена/м2.

 

Таванни лампи

 

Плафониери:

Висящи таванни лампи

За да получите перфектен акцент над масата за хранене и тя да е осветена красиво, трябва да изберете лампи специално за нея. Обърнете внимание на формата: правоъгълната дълга маса има нужда от няколко източника в една линия, а късите или кръгли маси получават оптимална светлина само от една точка. Допълнителните функции, като регулиране на височината, възможност за димиране и избор на цвят, дават чудесно поле за израз на вашите настроения – точната светлина във всяка ситуация!

За писане на домашна работа например, удължаването на лампата е практично решение, тъй като се постига директна осветеност. Ако можете да настроите и студена бяла светлина, гарантирано ще имате идеалната стимулираща атмосфера.

По време на романтична вечеря за двама, лампата се вдига по-високо, за да не нарушава пространството, а светлината е в цвят топло бяло, за идилия.

 

Композиция за трапезарията от осветители в един стил

 

От висящата лампа, през стенната, до подовата – визуално представление от дизайни и светлини, но всичко в една серия. Това интериорно предизвикателство ще ви се отблагодари!

Идеалното осветление за всекидневната – заглавие върху снимката и линк към текста

Осветление за всекидневна – уютно и многофункционално

Всекидневната е любимата стая в дома и в нея се осъществяват както ежедневните рутинни занимания, така и най-скъпите семейни събирания. Релаксиране, четене, гледане на телевизия, сладки приказки с купа пуканки и т.н.... Най-доброто решение е да използвате основно осветление и няколко допълнителни източника на светлина, които освен фукционалност, ще предложат модерен подход към детайлите.

Основно осветление в хола

Неутралната светлина е най-подходяща, с интензитет до 5300 Келвина и около 100 lm/м2. Индиректните източници на светлина осигуряват меко основно осветление с ниски отблясъци в стаята. Използвайки функции като димиране или контрол на светлинната температура, яркостта и цветът могат идеално да се настроят спрямо текущата дейност в стаята.

Стенни и таванни лампи

Светлината одухотворява

 

Равномерно осветените стаи изглеждат скучни. Добавете дълбочина във всекидневната и светлинни акценти с различен интензитет: настолна лампа на бюфета, скрита LED лента в шкафа или атрактивен лампион до дивана.

 

Настолни лампи

 

Функционално осветление

Ако всекидневната се използва за четене и за работа, не трябва да липсва удобен лампион. Подовите лампи осигуряват оптимална светлина, освен това играят важна роля на декоративно оборудване. Често лампионите имат допълнителна малка лампа, тип прожектор, който е с гъвкаво рамо и незаменим при четене.

Идеалното осветление в спалнята – заглавие върху снимката и линк към текста

Идеалното осветление в спалнята
Идеалното осветление в спалнята

Осветление в спалнята – просто да е уютно

Основното осветление в спалнята трябва преди всичко да създава топла и релаксираща атмосфера. Все пак, необходимо е да се поставят нощни лампи, които са многофункционални и идеални за четене в леглото.

Основно осветление в спалнята

Уютната и успокояваща обстановка се постига с таванно осветление и топъл цвят на светлината между 2700 и 3000 К (100 lm/м2). Стенните лампи трябва да са дискретни и да насочват светлината индиректно, най-добре нагоре.

 

Плафониери

 

Стенни лампи

 

Настолната лампа

Лампата за четене до леглото е задължителна за всеки любител на книгите. Тук гъвкавото рамо е за предпочитане, за да може светлината да бъде точно там, където трябва. Затова създаването на електрически контакти от двете страни на спалнята е много важно, още по време на строежа и довършителните ремонтни дейности. Настолна или стенна, нощната лампа е практична и красиво допълва стила в спалнята.

Настолни лампи

 

Идеалното осветление в банята – заглавие върху снимката и линк към текста

Осветление в банята – влагоустойчиво

Всеки знае и има предвид при обзавеждане на банята, че осветлението задължително трябва да има влагозащита, тоест висока степен IP. Тук ще насочим вниманието към нещо по-интересно, а именно как да осветите огледалото без сенки или отблясъци.

 

Основно осветление в банята

Както е известно, електричеството и водата са естествени врагове, затова правилният тип защита играе главната роля. Водоустойчивите осветители с клас на зщита IP67 се справят с непосредствената близост до душове и вани. Осветителните тела с клас на защита IP65 са устойчиви на пръски, а тези с IP44 са стабилни дълготрайно при висока влажност на средата.

Осветление за баня

 

  1. LED АПЛИК IP44 10W -

Вградено осветление в шкаф или в огледало

Два са основните варианти за светлина, струяща от шкафа или огледалото. Единият е интегрирано осветление от самия производител, другият е ваш източник, монтиран отделно с такъв тип локално предназначение. Огледална зона без отблясъци и сенки се постига най-добре с цялостно осветление, вградено първоначално. Ако това не е възможно, лампите трябва да се разположат отляво или отдясно на огледалото.

 

Огледала и шкафове за баня

 

Важен съвет!

Перфектен, естетически издържан грим? Използвайте неутрална бяла светлина

Студената бяла светлина засилва зачервяването на лицето, а топлата бяла светлина изглажда тена. Неутралната бяла светлина (3300 до 4200К), от своя страна, осигурява балансирано съотношение между цветовете и въздейства оптимално за най-добър резултат след нанасяне на грим. Можете да сте уверени, че това, което се отразява в огледалото, почти не се различава от онова, което виждат околните при естествена дневна светлина.

 

Козметични огледала с осветление или без

Идеално допълнение към стандартното осветление в банята! Независимо дали е статично, монтирано на стена, или е свободно стоящо, това мини огледало е незаменим консултант: едната част винаги е с оптическо увеличение, за да откриете всяко дребно несъвършенство, да извършите необходимата процедура и да постигнете вашата неотразима визия!

 

Козметични огледала

 

Домът е смарт или да живееш в умна къща – заглавие върху снимката и линк към текста

Интелигентно осветление за интелигентно управление (3)

SMART осветление

Искате ли да ви посрещне дом, в който всички светлини се контролират от разстояние, от всяко място, по всяко време и с максимално пестене на енергия? Добре дошли във вашия чисто нов Smart Home – жилище от бъдещето!

Като дойдохме на въпроса с интелигентното домашно осветление, трябва да отбележим дългия път, който технологиите са изминали, достигайки до съвършени резултати в наша полза: магическо удобство - днес на клик разстояние, а вчера далеч от представите ни. Ние ще разясним малко повече относно тази магия, как да я управлявате, какви са предимствата (иска ли питане?!) и какво всъщност получавате.

 

Smart осветление

 

Какво означава интелигентно осветление?

Казано накратко – осветителни системи, които могат да се управляват безжично. Те включват интелигентни LED светлини, с които действате чрез вашия смартфон или таблет, чрез гласови команди към специален вграден асистент или чрез дистанционно управление. „Алекса, включи светлините!“ или „Хей, google, включи осветлението в хола!“ – толкова е лесно! Командата се предава посредством Bluetooth, WLAN или специални радиостандарти, като Zigbee.

Предимства на интелигентното осветление:

  • Удобно управление чрез гласова команда, приложение или дистанционно устройство
  • Уникални светлинни ефекти – от промяна на цвета, до промяна на интензитета
  • Настройка и запазване на индивидуални светлинни настроения
  • Симулиране на присъствие за сигурност и защита срещу взлом
  • Функция таймер и режим за пестене на енергия
  • Енергоспестяващо, ефективно и безопасно

 

Какво получавате с интелигентно осветление у дома?

Всичко! Разновидности на топла и студена светлина; 16 милиона цветни тонoве; възможност за непрекъснато димиране; вълнуващи светлинни ефекти за уникална атмосфера. Например: с точно подбран интензитет на светлината можете сутрин да се събудите по-бързо или да създадете специална успокояваща обстановка преди сън. Също така, управлявате много системи, независимо от местоположението и симулирате присъствие в дома си по време на ваканция или командировка.

 

XXXL категории в Осветление – заглавие върху снимката и линк към цялата категория Осветление

Назад
© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik