Свежи и пухкави хавлиени изделия

Трикове за правилна поддръжка

Триковете за поддържане на хавлиените изделия пухкави и свежи са само няколко, а в замяна на това, резултатът е дълготраен и си заслужава усилията. Нашите полезни съвети са лесно постижими, при това със съвсем традиционни домакински средства. Даваме червен знак на сивкавите оттенъци, загрубялата повърхност и неугледния вид. Ето как:

Колко често трябва да се перат кърпите?

Както при всички текстилни изделия, които влизат в пряк контакт с кожата, така и новите хавлии трябва да се изперат, преди първата употреба. Освен хигиенично, това пране е практично – то фиксира памучната тъкан и й гарантира значително по-дълъг живот.

След това обаче, не прекалявайте с грижа и прекалено често пускане в пералнята. Всеки тип и предназначение си имат особености, така че тук важат строго индивидуални правила:

Халатите за баня, които се използват след взимане на душ, се нуждаят от изпиране веднъж на седмица или две. Това е не само напълно достатъчно, а и чудесен начин за щадене на околната среда, пък и на портфейла ви...

Малките кърпи за лице изискват повече внимание, защото върху тях винаги остават частици грим, пяна за бръснене или сапун. Три-четири употреби и са готови за смяна.

Кърпите за гости, разбира се, се изпират винаги след употреба, тъй като се използват по изключение и за повече хора.

Кухненските кърпи са най-третирани и задължават честа смяна, особено при домакинства с по-често суетене над печката. При тях няма ограничения, освен че е препоръчително по-често да се заменят изцяло с нови.

Какъв препарат за кърпи да използваме?

Лесно е да се водим по универсалното правило и да третираме черни и по-наситени кърпи с препарат, предназначен за цветно пране, а бели с по-силен – за перфектен свеж блясък. Нашият фокус ще ви подскаже как да се грижите за пухкавите изделия у дома с доза умела хитринка:

  • На пазара има богат избор от специални перилни препарати с меко въздействие и съставки, щадящи кожата. Също така, все по-голямото производство на екологични продукти не е само модна тенденция, а перспективно развитие с грижа към човека и природата. Дори и без риск от кожни раздразнения, може да се насочите към препарати, изчистени от химични съставки.
  • Да, доста хора вече преминават към природосъобразен начин на живот, в това число и в рутинните домакински задължителния. Ако искате да пробвате еко пране на хавлиени изделия, купете си бутилка оцет. Супена лъжица от киселата есенция върши идеална работа, добавена към прането. Тази киселина бързо премахва всички миризми, изчиства сивкавия нюанс на цвета и отстранява полепналите власинки. Бъдете спокойни, че наситената миризма на оцет ще изчезне след изпиране и след изсушаване на хавлиения текстил.
  • Ако харесвате усещането на полъх от парфюм, докато използвате кърпите си, капнете няколко капки етерично масло във водата. Вълшебството на етеричните масла е открито много отдавна, освен това носи естествен аромат, който изцяло отговаря на здравословните изисквания за кожата и сетивата.

Сушене и гладене на кърпи и хавлии:

Факт е, че хавлиените принадлежности са най-пухкави и меки, когато ги поставите в сушилня след изпиране. Чрез интензивното движение те улавят въздух във влакната и в резултат на това разгръщат целия си потенциал. Получавате чисти, много плътни кърпи и хавлии. Тук само трябва да се внимава с градусите, тъй като твърде високата температура може да предизвика свиване.

Алтернативата за всички, които нямат сушилня или не харесват идеята да я ползват, е сушенето на открито - чудесен вариант. Няма нищо по-естествено от свежия ветрец, пространството и наличието на постоянен поток от нов въздух.

Радиаторите са враг на хавлиения текстил и нека те да са последен, неизбежен избор. Когато навън е влажно и студено, а вътре няма място за разпъване на простор – няма как да се справите без тях. Все пак, имайте едно наум, че това изкуствено нагряване втвърдява хавлиите и те загубват голяма част от пухкавия си чар.

Ютията също не е добър приятел на кърпите. Освен че се сплескват, пухкавите влакна губят голяма част от своите попивателни свойства.

В допълнение, още 4 съвета ще са добре дошли:

1. Преди пране: Както споменахме по-нагоре, няма как да се избегне сортирането на бели, цветни и тъмни. Трябва да се придържате към това основно правило, така че да няма изненадващи сивкави оттенъци, размазани линии или рязко избледняване на цвета.

2. Не препълвайте пералнята: Хавлиените кърпи в повечето случаи са с високо абсорбиращи свойства и задържат голямо количество вода. Ако пералнята е заредена твърде пълно, увеличеното тегло може да доведе до повреда на лагера. Съществува и риск от по-лоши резултати от прането, тъй като кърпите не могат да се движат свободно в барабана.

3. Когато дозирате перилния препарат, винаги трябва да следвате препоръката на опаковката от екологични съображения. Мотото „повече перилен препарат прави прането по-чисто“ е остаряло, благодарение на съвременните формули. Модерните перални машини дори са проектирани да компенсират голямото количество перилен препарат и с повече вода - така че предозирането излиза по-скъпо и разхищаващо.

4. Омекотител: Свеж и дълготраен аромат, за който обаче трябва да вземете решение предварително – имайте предвид, че той обгръща влакната като филм и следователно тяхната абсорбираща функция намалява. Разбира се, в някои населени места водата е доста твърда и в такъв случай омекотителят е добро решение. Все пак, нека дозировката да е по-скромна, защото голямото количество предизивква обратен ефект и кърпите стават по-груби.

© 2024 AIKO XXXL Онлайн магазин от Stenik